2020. május 26., kedd
Tej Világnap
A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május utolsó keddjén – idén
május 26-án – tartja a tej világnapját. Az egészséges táplálkozás
alapvető részei a tej és a tejtermékek fogyasztása. Sajnálatos módon a
hazai egy főre vetített átlagos éves tejfogyasztás lényegesen
alacsonyabb, mint az Európai Unió állampolgárai által elfogyasztott tej
és tejtermékek. A tej jelentős mennyiségben tartalmaz nagy biológiai értékű fehérjét,
tejzsírt, benne több értékes zsírsavat, pl. omega-3 zsírsavak, konjugált
linolsav (szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések
megelőzése), tejcukrot. Ezen túlmenően jelentős forrása a kalciumnak és
egyéb szükséges ásványi anyagoknak (kálium, foszfor, magnézium, cink,
réz stb.), zsírban és vízben oldódó vitaminnak (pl. A, D, E, K, B2,
B12).
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése