Nagyításhoz kattintson a képre
Az utóbbi években jelentősen nőtt a rovarokból készült
élelmiszerekkel kapcsolatos érdeklődés Európában. Többségünk egyelőre
csak mint az élővilág érdekes szereplőiként, rosszabb esetben
kártevőként tekint a rovarokra, de hamarosan az öreg kontinensen is
egyre tányérra kerülhetnek fehérjeforrásként. A rovarfogyasztás számos ázsiai és afrikai gasztronómiai kultúrának jelenleg is szerves része.Az Európai Unióban a 258/97/EK rendelet szerint új élelmiszernek minősülnek a rovarok és rovartartalmú élelmiszerek, forgalmazásuk előzetes kockázatbecsléshez és külön engedélyezési folyamathoz kötött. Eddig elsősorban Angliában, Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában merült fel az ilyen termékek iránti kereslet e területek kulturális sokszínűségének köszönhetően. Az EFSA mellett több tagállam hatósága is egyetért abban, hogy a potenciális előnyök ellenére a nem ellenőrzött és nem biztonságos forrásból származó rovarok egészségügyi kockázatot jelenthetnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése