Nagyításhoz kattintson a képre
A biogazdálkodás (más néven: ökológiai gazdálkodás, organikus gazdálkodás) olyan gazdálkodási forma, mely szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul, a szintetikus műtrágya és (szintetikus) növényvédő szerek mellőzésével, például baktériumalapú biotrágyák használatával. Tevékenységek alatt itt erdő-, mező-, tájgazdálkodást, vidékfejlesztést és élelmiszertermelést értünk.
A 834/2007/EK tanácsi rendelet (Öko EK rendelet) megfogalmazása szerint
az ökológiai gazdálkodás (biogazdálkodás) a mezőgazdasági termelés
sajátos formája, amely a külső források felhasználásának korlátozásával
(pl. tilos a géntechnológiával módosított szervezetek felhasználása) a
termelés során a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat
részesíti előnyben. Az Öko EK rendelet fogalom meghatározása szerint az
ökológiai gazdálkodás a termelési módszereknek a rendeletben
meghatározott szabályoknak megfelelően történő alkalmazása a termelés, a
feldolgozás és a forgalmazás valamennyi szakaszában. Az Európai Unióban
– így hazánkban is – a mezőgazdasági termékeket, a belőlük készült
élelmiszereket és takarmányokat csak akkor szabad ökológiai (biológiai,
bio, öko, organikus) jelöléssel forgalmazni, ha a rájuk vonatkozó
közösségi és hazai jogszabályok betartása mellett, az állam hatósági
kontrollja alatt működő ellenőrzési rendszerben állították elő, és
rendelkeznek ezekről igazolással.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése