2020. június 8., hétfő
A bivaly
Eredeti hazája Elő- és Hátsó-India. Hazánkban a
nedves, tőzeges legelőkkel rendelkező gazdaságok (Somogy, Zala megye)
tenyésztették. A bivaly hármas hasznosítású. Elsőrendű feladata a vontatás volt.
Igavonó ereje 50%-kal nagyobb, mint a szarvasmarháé, ezért terméskövek,
vastag fatörzsek vontatására és termőföldek feltörésére használták. Teje
porcelánfehér színű, kellemes ízű, hamarabb alszik meg, mint a tehéntej
és vitamintartalma is magasabb. Zsírtartalma eléri a 8%-ot, de a
laktáció folyamán akár a 16%-ot is. 6 liter tejből 1 kg sajtot tudnak
készíteni. Híres bivalytejből készült sajt a mozzarella, a feta és a cheddar.
Nálunk pár száz darab van belőle, jelentősebb állományai Erdélyben
találhatók. Napjainkban
elsősorban természetvédelmi és idegenforgalmi megfontolásból tartják. A
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Kápolnapusztán található
bivaly-rezervátumában egész évben megtekinthetők. https://www.knp.hu/hu/magyar-hazi-bivaly
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése