2020. június 8., hétfő
A bivaly
Eredeti hazája Elő- és Hátsó-India. Hazánkban a 
nedves, tőzeges legelőkkel rendelkező gazdaságok (Somogy, Zala megye) 
tenyésztették. A bivaly hármas hasznosítású. Elsőrendű feladata a vontatás volt. 
Igavonó ereje 50%-kal nagyobb, mint a szarvasmarháé, ezért terméskövek, 
vastag fatörzsek vontatására és termőföldek feltörésére használták. Teje
 porcelánfehér színű, kellemes ízű, hamarabb alszik meg, mint a tehéntej
 és vitamintartalma is magasabb. Zsírtartalma eléri a 8%-ot, de a 
laktáció folyamán akár a 16%-ot is. 6 liter tejből 1 kg sajtot tudnak 
készíteni. Híres bivalytejből készült sajt a mozzarella, a feta és a cheddar. 
Nálunk pár száz darab van belőle, jelentősebb állományai Erdélyben 
találhatók. Napjainkban
 elsősorban természetvédelmi és idegenforgalmi megfontolásból tartják. A
 Balaton-felvidéki Nemzeti Park Kápolnapusztán található 
bivaly-rezervátumában egész évben megtekinthetők. https://www.knp.hu/hu/magyar-hazi-bivaly
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése