Nagyításhoz kattintson a képre
Afrika déli részéről származó növényfaj. Sokan gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít. A 10. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb
görögdinnye termesztője ma is. A 13. században mór hódítók hozták be a
gyümölcsöt Európába. Magyarország egész területén megfelelő az éghajlati és talajadottságok a
termesztés feltételeinek. Az időjárás elemei közül a fény ugyan
elegendő a növény számára, de az elégtelen hőmérséklet veszélyezteti a
csírázás és a kelés folyamatát. Jelentős mennyiségű cukrot tartalmazó gyümölcspótló zöldségféle. A görögdinnye a kombinált szántóföldi vetésforgó növénye. Búza vagy hüvelyes növények után fejlődik legjobban. A termőterületének kijelölésekor a gyorsan melegedő,
szélvédett területeket válasszuk, 4–5 évig ne kerüljön kobakos növény
után. A
kémiai elemek közül elsősorban kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor
található benne. Táplálkozási érteke a könnyű emészthetőségeben, a
gyomor-és bélműködést serkentő, valamint vízhajtó hatásában rejlik.Nem meglepő, hogy az első magyar nyelvű kertészeti szakkönyvben, a Lippay János által írt, 1664-es Posoni kertben is helyet kapott a görögdinnye.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése