Magyarországon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a termelők felismerték: valamit tenni kell annak érdekében, hogy a fajtahasználatunk a klímaváltozás prognosztizálható körülményei között a jövőben is megfelelő legyen a szőlőtermesztés számára - mondta Kocsis László, akadémiai doktor Verpeléten, a Szüret 2030: Termelői aggodalmak és kutatási feladatok, válaszok címmel rendezett konferencián.
Fontos,
hogy tisztában kell lenni a biológiai alapokkal, hogy azok mennyiben
befolyásolják az éghajlatváltozáshoz történő adaptációkat - hangsúlyozta
a professzor a Varsányi Pincészetben tartott konferencián.
Kocsis
László közölte: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa létrehozott egy
szakmaközi bizottságot, majd egy előkészítő munkát végzett termelői
kérdőívek alapján. Meghatározták, hogy milyen fajták borszelekcióját,
nemesítését és adaptációját kellene a jövőben elvégezni és ezáltal
közép-, vagy hosszú távon a fajtahasználatot alakítani.
Megválaszolandó
kérdés, hogy a szaporítóanyagot, a zöld ültetvényeket miként kell
rendbe tenni ahhoz, hogy a termelés a jövőben gazdaságosan folytatható
legyen az éghajlatváltozás ellenére is - jelentette ki a szakember.
A
konferenciát a Magyar Borok Házával közösen szervező Egri Borvidék
Hegyközségi Tanácsának elnöke, Farkas László az MTI kérdésére
kijelentette: ha 2030-ban szüretelni akarunk, ahhoz 2025-ben szőlőt kell
telepíteni. Most különösen fontossá vált annak eldöntése, hogy a
telepítendő szőlő milyen fajta legyen. Az éghajlatváltozáshoz való
alkalmazkodást el kell kezdeni.
Az Egri Borvidék rendelkezik egy
kékfrankos fajtával, amely alapja a bikavérnek. Kifejezetten jó fajta,
mert a megnövekedett átlaghőmérséklet hatására a savai kerekebbek
lesznek, valóban vezérfajtává léphet elő - jelentette ki a borvidék
hegyközségi tanácsának elnöke.(F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése