Az élelmiszeriparban több mint 3900 vállalkozás 33 szakágazatba folytat termelést. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kenyér, mert ez az egyik legalapvetőbb élelmiszer - jelentette ki Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és gazdaságpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Pékszövetség Közgyűlésén, Esztergomban - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
A
közlemény szerint az államtitkár kiemelte, a háború, a brüsszeli
szankciók által okozott energiaválság és az aszály miatt évtizedek óta
nem látott élelmezésbiztonsági kihívások jelentkeznek a világ számos
pontján, de Magyarországon az ágazat válságállóságát bizonyítja, hogy a
magyar mezőgazdaság az elmúlt két évben is biztosította a lakosság jó
minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a
kibocsátás és az agrárexport.
A közép- és hosszú távú
versenyben maradáshoz nélkülözhetetlen az ágazat modernizálása. A
következő időszakban jelentős szakpolitikai eszközök segítik majd az
agrárgazdaság megújítását. A fejlesztések hatására tovább emelkedik az
ágazat versenyképessége és inputhatékonysága, ami hozzájárul a kihívások
többségének kezeléséhez-tette hozzá - fejtette ki az államtitkár.
Nobilis
Márton kitért arra is, hogy az elkövetkező években beruházásokra minden
korábbinál nagyobb összegű forrás áll rendelkezésre. A technológiai
fejlesztések hozzájárulnak a termelékenység és a termelési biztonság
növeléséhez. 2023-tól a KAP Stratégiai Terv alapján több mint 400
milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezését tervezik az
élelmiszeripari ágazat számára.
Kormányzati cél, hogy 2021-2027
között összesen, mintegy 700 milliárd forint támogatás jusson az
élelmiszeripari fejlesztések számára - emelte ki az államtitkár az AM
közleménye szerint.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése