Oldalak

2010. december 14., kedd

A húsmarhák hízékonysága...

TÖMEGTAKARMÁNNYAL NEM JÖN KI A HÚSMARHÁK GÉNPOTENCIÁLJA
(Állattenyésztés és Takarmányozás, 2-3. sz., 97-108. o.)

A Kaposvári Egyetem kutatói 6 különböző genotípusú (angus, charolais, holstein-fríz, magyar szürke, magyar tarka, charolais x magyar szürke) növendékbika hízékonyságát és vágóértékét hasonlították össze. Az állatokat azonos tartási és takarmányozási körülmények között nevelték. (A takarmányozást silókukorica-szilázsra és fűszénára alapozták, a hizlalás elején 2 kg, a végén 4 kg abraktakarmányt adagoltak, az állatok a 450 kg-os súly elérése után 25 % lenmagdara-kiegészítést is kaptak.) A hízómarhákat átlagosan 600 kg-os súlyban vágták le. A legjobb súlygyarapodást az angus és a charolais mutatta, a vágási kihozatal az charolais-nál és a magyar tarkánál volt a legmagasabb. A vizsgálatok igazolták, hogy a charolais-val történő keresztezés javítja a magyar szürke súlygyarapodását, emellett bizonyítást nyert, hogy a tömegtakarmányra alapozott technológiában a nagyobb teljesítményű genotípusok a növekedési erély tekintetében nem tudják kihasználni genetikai képességüket. Az EUROP minősítés szerinti izmoltsági pontszámban a charolais és a magyar tarka szignifikánsan felülmúlta a többi genotípust, a legmagasabb faggyússági pontszámot pedig az angusnál és a charolais x magyar szürke bikáknál tapasztalták a szakemberek.

Nincsenek megjegyzések: