A bor Magyarország stratégiai terméke, jelentős exportcikk, a nemzeti
karakter egyik meghatározója, a magyar gasztronómiai kultúra szerves
része - hangsúlyozta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium
államtitkára a VII. szőlő- és klímakonferencia megnyitóján
Kőszegen.
Éppen ezért támogatja a kormányzat
kiemelten a szőlőültetvények szerkezetátalakítását, borászati gépek
beszerzését és technológiai korszerűsítését, valamint a magyar borok
minél szélesebb körű népszerűsítését, beleértve az Európai Unió
tagállamait és az EU-n kívüli országokat is.
Az éghajlati változás korunk egyik legjelentősebb problémája, melynek mezőgazdasági és hidrológiai következményei is vannak, befolyásolják az egészségi állapotot, az élelmiszer-biztonságot, a borkultúrát.
Számolni kell az átlaghőmérséklet emelkedésével, a csapadékhozamok csökkenésével és szélsőséges eloszlásával, a hőhullámos napok számának emelkedésével, és ezeknek a változásoknak a következményeként azzal is, hogy valószínűleg előrébb kerül a rügyfakadás és a szüret is.
Az éghajlati változás korunk egyik legjelentősebb problémája, melynek mezőgazdasági és hidrológiai következményei is vannak, befolyásolják az egészségi állapotot, az élelmiszer-biztonságot, a borkultúrát.
Számolni kell az átlaghőmérséklet emelkedésével, a csapadékhozamok csökkenésével és szélsőséges eloszlásával, a hőhullámos napok számának emelkedésével, és ezeknek a változásoknak a következményeként azzal is, hogy valószínűleg előrébb kerül a rügyfakadás és a szüret is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése