"Ötödik
alkalommal szervezik meg a szakácsversenyt, amely az elmúlt években
fontos szakmai eseménnyé nőtte ki magát. Nemzeti identitásunk vagy
Petőfiről alkotott emlékeink talán az ételek nyelvére is lefordíthatók" -
mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára a
szerdai sajtótájékoztatón.
A szakácsversenyt az Étrend Magyar
Konyhafőnökök Egyesülete szervezi, együttműködésben a felcsúti Letenyey
Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolával.
Rétvári Bence
szólt arról, hogy a Magyarország étele versenyen szakácspalántáktól
profi szakácsokig nagyon sokan vesznek részt.
Pleva György, a
Nébih igazgatója kiemelte: a jövő évi verseny célja, hogy a kötelező
alapanyagnak meghatározott, ásványi és tápanyagban gazdag magyar
szürkemarha húsának fogyasztását népszerűsítsék.
"A magyar
szürkemarha igazi hungarikum, egyedi termék, de ez sajnos nem jelenik
meg a hétköznapi fogyasztásban. A szürkemarha a 14.-től a 19. századig
igazi világmárkának számított, az 1970-es évekre azonban csaknem
kipusztult, ma újra több mint kétszáz tartási helyen van állománya a
szilajságáról, ellenállóképességéről ismert állatnak" - fejtette ki
Pleva György.
Asztalos István, a szervező Étrend Magyar
Konyhafőnökök Egyesületének elnöke hozzáfűzte: a versennyel arra is
vállalkoztak, hogy hatvan év után új magyar ételek szülessenek.
A
Magyarország étele szakácsverseny döntője 2022. március 19-én lesz, a
háromfordulós rendezvény fináléjába tizenkét csapat jut.
"Petőfi
Sándor kétszáz évvel ezelőtt a Kiskunságon született, ahol nemzeti
jelképünk, a szarvasmarha él, amely 42 százalékban gyógynövényt fogyaszt
és kiválóan alkalmas lenne arra, hogy rá építsük a gasztroturizmust. A
verseny résztvevőinek 1500 forintos, megfizethető árból kell kihozniuk a
szürkemarhahúst tartalmazó fő fogást" - sorolta Asztalos István.
A
versenyen induló ételeknek négy fő elemet kell tartalmazniuk, közülük
az egyik ragu, mártás jellegű. Szintén fő elem a Naszálytej Tarka vaj
terméke, kötelező továbbá előételként egy szintén szürkemarhából készülő
valamilyen húskészítmény prezentálása.
Nagy Géza, a Magyar
Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a
verseny egyik előírása alapján nem a nemes húsrészeket fogják használni.
Hozzátette: a pörkölt és a gulyás mellett mást is szeretnének látni az
asztalon, olyan ételt, amely könnyen elkészíthető és alacsony alapanyag
igényű.
A verseny zsűrijének elnöke Varga Károly, a 48 étterem és
a Kígyósi Csárda konyhafőnöke lesz. A sajtótájékoztatón bemutatták a
verseny 32 centiméter széles hivatalos tányérját, amelyet az Alföldi
Porcelán Edénygyár Zrt. készített. A Róna fantázia nevű tányéron Petőfi
arcképe, a szürkemarha és a Kiskunságra jellemző gyógynövények is
láthatók.
(F:mti)
2021. október 28., csütörtök
A szürkemarha jövője
A magyar
szürkemarha húsa lesz a kötelező alapanyag a Magyarország étele 2022
szakácsversenyen, amely kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez - hangzott el az
eseményről tartott szerdai sajtótájékoztatón.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése