Élelmiszeradománnyal megrakott kamionkonvoj hívta fel a figyelmet pénteken az élelmezési világnapra Budapesten, a világnapi akciót az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezte 16. alkalommal.
A
konvoj magyar és nemzetközi élelmiszeripari és -kereskedelmi cégek
által biztosított mintegy 33 tonnányi rakománnyal haladt át Budapest
történelmi belvárosán. A Hősök terén megállva a két szervezet
képviselője, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
(NÉBIH) megbízottja felvázolták az élelmezési rendszerek előtt álló
kihívásokat és lehetséges megoldásaikat - közölte a Magyar
Élelmiszerbank Egyesület pénteken az MTI-vel.
A rendezvény célja a
kézzelfogható segítségnyújtáson túl az élelmezési világnap idei
témájára való figyelemfelhívás volt, amely a fenntarthatóság érdekében
az élelmiszer-ellátási rendszerek átalakítását és ezen belül is az
élelmiszerpazarlás csökkentését sürgeti. A lakosság nap mint nap
hatalmas mennyiségű élelmiszert dob kukába, annak ellenére, hogy
világszerte emberek milliói éheznek, és szorulnak az élelmiszerbankok,
vagy más szervezetek segítségére.
"A tények egyértelművé teszik:
az élelmiszertermelés és -fogyasztás jelenlegi állapotában amellett,
hogy hozzájárul a klímaváltozáshoz, nem biztosít mindenki számára
hozzáférést elegendő és megfelelő minőségű élelemhez. Ahhoz, hogy
globális és nemzeti szinten egyaránt csökkenteni tudjuk az
egyenlőtlenségeket, és garantálhassuk, hogy 30 év múlva a 10 milliárdra
nőtt globális népességszámot is képesek leszünk élelmezni, az
agrárélelmezési rendszereink átalakítására van szükség" - idézi a
közlemény Vlagyimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese, közép-ázsiai
és európai képviselője szavait.
"A fenntartható fogyasztás
alapvető problémája az élelmiszerpazarlás. Magyarországon csak a
háztartásokban évente mintegy 600 ezer tonna élelmiszer kerül a
szemétbe. Az Agrárminisztérium és a NÉBIH legfontosabb célja, hogy ezt a
mennyiséget csökkentsük, tegyünk a tudatos fogyasztói
szemléletformálásért. Célunk, hogy 2030-ra ez a mennyiség mintegy 50
százalékkal csökkenjen, amit csak közösen, társadalmi összefogással
tudunk elérni" - mondta Helik Ferenc, a NÉBIH elnökhelyettese.
"Globálisan
az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada veszendőbe megy. Ebben a
pazarlásban a mezőgazdasági termelőknek, a feldolgozóknak, a
kereskedelemnek és a háztartásoknak is komoly szerepe van. Az
Élelmiszerbank évente 8 ezer tonna élelmiszerfelesleget ment áruházakból
és élelmiszergyártóktól, amit rászorulók között osztunk szét. A
háztartásokban keletkező feleslegeket azonban csak széleskörű
összefogással, tájékoztatással és szemléletváltással lehet csökkenteni" -
hangsúlyozta Szabó Szilvia, az Élelmiszerbank ügyvezető igazgatója.
Az
élelmezési világnap egy 150 országot felölelő összefogás, amelynek
célja a döntéshozók és a közvélemény figyelmét ráirányítani az
emberiséget sújtó éhezésre, ösztönözni az élelmezési problémák
megoldására. A világnap idei mottója, "a tetteink alakítják a jövőt" is
azt hangsúlyozza, hogy a fenntarthatóbb közös jövő alapjait csak együtt
tudjuk lefektetni.(F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése