A méhészet a magyar mezőgazdaság sokszínű és kiemelten fontos ágazata, jelentős mind gazdasági, mind környezeti szempontból, hiszen Európában a növényfajok 84 százaléka és az élelmiszer-termelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhek általi beporzástól - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szombaton Szentlőrincen, a Baranyai Mézes-Mázas Napokon.
Az
AM sajtóirodájának közleménye szerint Erdős Norbert elmondta, az
Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a méhészeti ágazat
továbbfejlesztésére és támogatására, a kistermelői rendelet módosításai
és az új közétkeztetési kormányrendelet jelentősen segítik a baranyai
méhészek termékeinek értékesítését is.
Az államtitkár
megnyitóbeszédében szót ejtett a kistermelői rendelet módosításáról is,
amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy május végétől bővült az
értékesítés lehetősége. A kistermelő az általa megtermelt alapterméket,
valamint az alaptermékből általa előállított élelmiszert saját gazdasága
mellett az egész ország területén értékesítheti a fogyasztónak, továbbá
kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.
A közlemény
szerint szintén komoly segítség a méhészeknek is, hogy megszűnt bizonyos
élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalához szükséges
különengedélyezési eljárás. Ma már a FELIR azonosítóval rendelkező
élelmiszer-vállalkozó a területileg illetékes jegyzőnél tett bejelentést
követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó
tevékenységet.
Erdős Norbert szót ejtett a szeptember 1-jén
hatályba lépett, a közétkeztetésről szóló 676/2020 (XII. 28.)
kormányrendeletről, amelynek értelmében a közétkeztetésben 2022-től
legalább 60 százalékban közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett
termékeket kell használni, amely lehetővé teszi, hogy jó minőségű,
hazai élelmiszerekből készült, helyi ételek kerüljenek a fogyasztók
asztalára. 2023-tól ezt az arányt 80 százalékra kell növelni, amely
megfelelő felkészülési időt ad az ellátási láncok és a konyhák
átállására.
A közétkeztetési rövid élelmiszer-ellátási lánc
fejlesztésével helyzetbe kerülnek majd a hazai kistermelők, őstermelők
és élelmiszer előállító kis- és középvállalkozók. "Ezzel elérhetjük a
vidéken élő emberek életszínvonalának növelését, valamint a magyar
emberek jó minőségű, megbízható élelmiszerekkel történő ellátását" -
tette hozzá.
Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a hazai
méhészek komoly támogatást kapnak, hiszen méhcsaládonként 1000 forintot
igényelhetnek méheik egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez. A tavalyi
évben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében
csaknem egymilliárd forint jutott számukra a Nemzeti Élelmiszergazdasági
Válságkezelő Program keretében - olvasható a közleményben.(F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése