A korábbi évekhez hasonlóan idén is elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
Az
ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a
kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra
tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet
fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára
- írták.
A közlemény szerint idén nyáron is a fő ellenőrzési
célterületek közé tartoznak a turisztikai szempontból frekventált
helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények. A
fesztiválokon, vásárokon működő élelmiszer-vállalkozások, valamint a
büfékocsik és a mozgó vendéglátás vizsgálatánál is kiemelt figyelmet kap
az élelmiszerek megfelelő hőmérsékleten tartásának, és a vonatkozó
dokumentáció vezetésének ellenőrzése.
A hatósági szakemberek a
vendéglátásban ellenőrzésnek vetik alá a "repoharak" kezelését, továbbá a
vásárlók tájékoztatását szolgáló kiírásokat, kiemelt figyelmet fordítva
az allergén információk és a helyettesítő termékek, tejföl és
sajt-helyettesítő készítmények, feltétek, töltelékek megfelelő
feltüntetésére. Hasonlóan fokozott figyelem irányul az ifjúsági és
gyermektáborok étkeztetésére is.
Több kereskedelmi egységben is
kivezették az egyszer használatos műanyagzacskók használatát, amit a
vásárlók a saját, általuk vitt csomagolóanyagokkal pótolhatnak. Új
elemként jelenik meg az ellenőrzések során az ezen ismeretlen higiéniai
állapotú csomagolóanyagok által jelentett élelmiszerbiztonsági kockázat
vizsgálata.
A zöldség-gyümölcs minőségellenőrzések alkalmával a
szakemberek elsősorban a szezonális termékek származására, eredetére
fordítanak fokozott figyelmet. A borászati termékek és alkoholos italok
hatósági mintavételét és nyomonkövethetőségének ellenőrzését pedig
elsősorban a szezonálisan működő vendéglátó létesítményekben, például a
strandokon, fesztiválokon és egyéb kitelepüléseken végzik. Az agrártárca
kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a magyar családok biztonságos, jó
minőségű és az egészség megőrzését támogató élelmiszereket fogyasszanak -
olvasható a közleményben.(f:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése