A Somlói borvidék nevezetes szőlőfajtája, a juhfark válogatott tételeit vonultatja fel október 21-én a somlói Tornai Pincészetben a tizennégy helyi borászat részvételével meghirdetett 8. Somlói Juhfark Ünnep, amely workshopokat, pincelátogatást és dűlőtúrát is kínál a Somló hegyen.
A
juhfark a Somló ősi fajtája, és évszázadok óta utánozhatatlan párost
alkotnak: "együttműködésükből" olyan borok születnek, amelyek a világ
leghíresebb borvidékein készülő nagy borokkal is felveszik a versenyt -
hangsúlyozták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.
Kiemelték,
a somlói terroir - az egyedi kőzetösszetételű, vulkanikus talaj és a
helyi klimatikus viszonyok - egyedülálló ízvilágot ad az itteni
boroknak, a juhfark pedig olyan fajta, amely ezt a különleges ízvilágot a
legszebben képes megmutatni.
A szervezők hangsúlyozták azt is,
hogy a juhfarknak "rengeteg arca van", és minden borstílusban kiemelkedő
minőséget produkál. Egy jó évjáratban szüretelt juhfark 2-3 évesen
kerül a csúcs közelébe, és sok esztendőn át a legjobb formáját mutatja.
Ez savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és viszonylag magas
alkoholtartalmának köszönhető.
A Somlói Juhfark Ünnep a somlói
borászok összefogásából jött létre, és 2016 óta évről évre megrendezik.
Fontos jellemzője a személyesség és hitelesség: a borok készítői maguk
kínálnak és mesélnek az egyes tételekről, válaszolnak a vendégek
kérdéseire a Somló hegy tövében - áll a közleményben.
Az idei
sétálókóstolón 2017 és 2022 közötti évjáratú, változatos stílusban
készült borokat, 14 pincészettől összesen 25 tételt kóstolhat a
közönség.
A megszokott dűlő- és pincetúra mellett két új
workshopot is meghirdettek: somlói és nem a Somlón készülő juhfark
tételek összehasonlító kóstolóját, valamint juhfarkból készült
borkoktélok bemutatóját és kóstolóját.
A rendezvényre különbusz
indul Budapestről, és a jegyhez ingyenes transzferszolgáltatás jár a
környék szálláshelyeiről - közölték a szervezők.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése