Méltatlanul mellőzik az egyik legegészségesebb fehérjeforrást a magyarok, holott a nyúlhús kiváló táplálkozás-élettani tulajdonságokkal bír; a hazai nyúlágazat dinamikusan fejlődő trendje ugyan az idén megtört, a nyugat-európai piacokon jelentkező nyúlhiány lehetőséget teremthet az ágazat hazai szereplőinek a piacszerzésre - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nyúl Terméktanács (NTT) hétfőn publikált körképéből.
Az
elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, a pozitív
trendet csak az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági
helyzet törte meg. A NAK és a Nyúl Terméktanács piaci körképe szerint az
ágazat 2022-ben figyelemre méltó eredményt ért le, 2023-ban azonban a
vártnál is jelentősebb volt a visszaesés. A nyúlágazat Nyugat-Európában
is válságba került - tették hozzá.
Az első fél évben a magyarok
20 százalékos, a francia, a spanyol és az olasz nyúltenyésztők 30
százalékos visszaesésről számoltak be. A nyugat-európai termelés
csökkenésével keletkező vágónyúlhiányt - a szükséges fejlesztéseket
követően - a magyar nyúlágazat pótolhatja - vélekedik a NAK és az NYTT.
Magyarországon
hat tenyésztőszervezet biztosítja a genetikai alapot, és több mint
ötven nagyüzemi nyúltelep foglalkozik nyúltenyésztéssel, 2022-ben
összesen 10 335 tonna élőnyulat állítottak elő.
A vágóüzemek
szinte teljes egészében hazai előállítású, magyar nyulat dolgoznak fel, a
két nagy vágóhíd az összes magyarországi termelés 99 százalékát adja.
A
nyúlhús könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér
hús, semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz. A húsfélék közül a
nyúlhús rendelkezik a legmagasabb fehérjetartalommal - hangsúlyozta a
körkép összefoglalója.
A nyúlhúsfogyasztás hazai népszerűsítése
érdekében a Nyúl Terméktanács, valamint az Agrármarketing Centrum évek
óta közösen folytatja országos kampányát, és célja, hogy minél több
magyar fogyasztó megismerje a nyúlhús előnyeit és elkészítésének
változatos módjait - emelte ki a közlemény.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése