A fűszerpaprika termesztésének és feldolgozásának hagyományait is megismerhetik a látogatók a szombati röszkei rózsapaprika napon, melyet a 150 éve született első szegedi paprikamárkára emlékezve rendeznek meg - tájékoztatta a szervező Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub az MTI-t.
A
Dél-Alföldön minden bizonnyal a ferences szerzetesek voltak az elsők,
akik fűszerpaprikát ültettek ezen a vidéken, először dísznövényként,
majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg
rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig "a háromnapos hideglelés", a
malária gyógyítására volt kiváló.
A tengeren túlról a Balkánon
keresztül érkezett fűszerpaprikát a 18. század második felében kezdték
el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a 19. század
elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség
egyik meghatározó kultúrnövényévé vált.
Két évvel ezelőtt
hagyományteremtő, közösségépítő céllal, az első szegedi paprikamárkára
emlékezve hívták életre a Röszkei Rózsapaprika Napot. A rendezvényt
szervező Molnár Anita A szögedi paprika című könyvében leírta, hogy
Pálfy János 1874-ben jegyeztetett be szabadalmat "olyan paprika
kikészítő őrlő és finomító gépre, amellyel a legszebb színű és
legkitűnőbb minőségű paprikaárut lehet előállítani". A sikerhez
valószínűleg nemcsak a gép, hanem a termések gondos, kézi hasítása is
hozzájárult, így lett az őrlemény kevésbé csípős. A paprikaőrlemény
élénkpiros színét az egyik megfigyelő nyíló rózsához hasonlította, innen
a neve: rózsapaprika, melyet márkanévként használt a család. A
következő években sikerrel mutatták be a Pálfy-féle rózsapaprikát hazai
és nemzetközi kiállításokon, még Kossuth Lajos olaszországi konyhájára
is küldtek belőle. A Pálfy-féle eljárást és a rózsapaprika nevet az
1890-es években sorra másolták az új paprika-feldolgozók: a szabadalom
lejárt, az alsóvárosi kikészítők szabadon használhatták fel az eljárást
műhelyeikben.
Az ingyenes rendezvényen a Röszkei Paprika
Múzeumban - ahol tárlatvezetéssel is várják a látogatókat - kipróbálható
a paprikafűzés és -törés. A gyerekeknek közműves-foglalkozásokat
szerveznek, paprikás ételek kóstolhatók, a vendégek sétálhatnak a
Paprika tanösvényen, megismerhetik hogyan érdemes otthon csilipaprikát
nevelni, és akár magokat is vihetnek haza a jövő tavaszi
palántaneveléshez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése