Egyes ősgabonáknak kiemelkedő a beltartalmi értékük és könnyebben tolerálják őket az ételérzékeny fogyasztók - hangsúlyozzák az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) hétfői közleményében, amelyben a hazai termelésű, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívják fel a figyelmet a kenyér világnapja és az élelmezési világnap alkalmából.
Bár
a búzából készülő kenyér étkezésünk egyik alapja, sajnos egyre több
ember tapasztal problémát a fogyasztása során - olvasható a
kutatóintézet MTI-hez eljuttatott közleményben.
Magyarázatuk
szerint az okokat a feldolgozott élelmiszerek mellett elsősorban a
búzában található fehérjék között kell keresni, amelyekre a negatív
reakciók (cöliákia, azaz búzaallergia, valamint a nem cöliákiás
gluténérzékenység) visszavezethetők. Ezért is foglalkozik egyre több
tudományos kutatás azzal, hogy milyen különbségek vannak a különböző
búzafajták allergizáló és intoleranciát okozó hatásai között.
Mint
írják, a legújabb kutatási eredmények alátámasztják, hogy egyes
búzafajoknak kiemelkedő a beltartalmi értéke és könnyebben tolerálják
őket az ételérzékeny fogyasztók.
Egy, a Nature című folyóiratban
megjelent friss publikáció szerint, amelyben öt különböző - ősi és
modern - búzafajt vizsgáltak, az egyes búzafajokban legalább 2540
fehérjét lehet azonosítani és a fehérjék lehetséges allergiás hatása
között jelentős különbségek vannak. Több, fontos szerepet játszó
búzafehérje mennyiségét elsősorban a genetika és nem a környezeti
tényezők határozzák meg, ami lehetővé teheti a jövőben a búzatermelők és
feldolgozók számára az ideálisabb, kevésbé allergizáló fajok és fajták
kiválasztását.
Az eredmények azt is alátámasztották, hogy
különösen az alakor kisebb mennyiségben tartalmaz potenciális
allergéneket, mint a közönséges búza.
A közleményben kitérnek
arra, hogy az ÖMKi, ahol több mint nyolc éve foglalkoznak az
ősgabonákkal, létrehozott egy gazda-molnár-pék adatbázist (https://www.biokutatas.hu/hu/page/show/gabona-adatbazis),
amelynek célja, hogy a termelők és a termékpálya további szereplői
könnyebben egymásra találjanak, és ezáltal minél több pékségbe és
háztartásba eljuthasson az egészséges, szermaradványoktól mentes bio
búzaliszt.
Emellett az ÖMKi 2012 óta folytat üzemi,
úgynevezett on-farm kísérleteket annak érdekében, hogy a magyar gazdák a
területükhöz legjobban alkalmazkodó, jó hozamú gabonákat termeszthessék
ökológiai minőségben.
"A tönke és alakor ősbúzafajok a
tönkölytől eltérően szinte alig ismertek, pedig több tulajdonságukat
tekintve is vetekszenek vele, sőt gyakran felül is múlják azt.
Tudományos kutatások támasztják alá, hogy kedvező zsírsav-, keményítő-
és fehérjeösszetételük, emészthetőségük, antioxidáns-vegyület és
ásványianyag tartalmuk kivételesen egészséges táplálékká teszi őket. A
mezőgazdasági termelés során előnyük a jó betegségellenállóságuk,
alkalmazkodóképességük, vitalitásuk és gyomelnyomó képességük" -
ismertették az eredményeket.
A közlemény szerint a kutatómunka
fontos lépéseként, 2020-ban bejelentettek egy új, országos kisparcellás
ökológiai őszibúza fajtateszt-hálózat indítását, amelynek eredményeit
nemrég publikálták a szakemberek.
Ma Magyarországon egy ember
évente átlagosan 44,5 kilogramm kenyeret fogyaszt. Közép-Magyarországon
ennél kevesebbet, évente 36 kilogrammot, míg a Dél-Alföldön jóval
többet, 58 kilogrammot fogyasztanak. A kenyér minősége már csak ezért is
kiemelten fontos népegészségügyi kérdés - írták.
A svájci
székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy
október 16. legyen a kenyér világnapja. Az élelmezési világnap célja,
hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét
sújtó élelmezési gondok orvoslására. Az ENSZ Élelmezési és
Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája 1979-ben -
magyar határozati javaslat alapján - nyilvánította élelmezési
világnappá október 16-át. Az élelmezési világnapot minden évben a FAO
alapításának évfordulója alkalmából ünneplik.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése