Az élelmiszer-gazdaság kiemelt jelentőséggel bír a magyar gazdaságban, amely az elmúlt években számos kihívással szembesült, de ennek ellenére is folyamatosan képes volt alkalmazkodni és fejlődni - jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Kelet-magyarországi Agrárfórumon, Hajdúböszörményben a szaktárca tájékoztatása szerint.
Az
államtitkár hangsúlyozta, hogy a szektor versenyképességének és
fenntarthatóságának megőrzése érdekében a kormány 2015-ben stratégiai
ágazattá minősítette az élelmiszeripart, és a fejlesztésre jelentős
támogatási forrásokat biztosított. 2014-től 2023. év végéig az
élelmiszeriparba áramlott támogatások nagysága elérte a 801 milliárd
forintot - írják a közleményben.
Nobilis Márton kiemelte, a
magyar kormány elkötelezett az élelmiszeripar további fejlesztése
mellett azért, hogy biztosítsa a szektor versenyképességét és
fenntarthatóságát, valamint hozzájáruljon a nemzetgazdaság
növekedéséhez. Az élelmiszeripar tehát nem csupán gazdasági érdek, hanem
nemzeti ügy is, hiszen a magyar termékek minősége és megbízhatósága
világszerte elismert.
A szektor gazdasági jelentősége
vitathatatlan, hiszen az élelmiszeripar az egyik legnagyobb részt
képviseli a nemzeti GDP-ben, jelentős szerepet játszva a gazdasági
stabilitásban és növekedésben. Emellett az ágazat az egyik legnagyobb
munkaadó, amely közvetlenül és közvetetten is számos munkahelyet teremt a
mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban, a logisztikában és a
kereskedelemben, különösen a vidéki területeken - olvasható a
közleményben.
A minisztérium tájékoztatása szerint az államtitkár
rávilágított arra is, hogy a szakemberhiány komoly kihívást jelenthet
az iparág számára. A megfelelően képzett munkaerő azért is fontos, mert
növeli a termelési kapacitást és elősegíti az innovációt. A magyar
kormány elkötelezett ezért az agrárszakképzés fejlesztése mellett is,
hiszen ez kulcsfontosságú a mezőgazdaság jövője szempontjából. Így nagy
figyelmet kap az agrárszakképzés fejlesztése, a modern technológiák
elsajátítása révén ugyanis a fiatalok naprakész ismeretekkel léphetnek a
munkaerőpiacra.
Nobilis Márton ismertette, hogy az
Élelmiszeripar Bajnokai Program keretében a kormány a magyar
élelmiszeripar kiemelt szereplőinek fejlesztésére fókuszál. A program
célja a hazai alapanyagokra építő, magas hozzáadott értékű termékeket
előállító vállalatok támogatása, amely által ezek a cégek a világpiacon
is megállják a helyüket. Ez által biztosítható, hogy a magyar
élelmiszeripar versenyképes maradjon, és a magyar családok asztalára
mindig kiváló minőségű, magyar élelmiszer kerüljön.
Hozzátette, a
kormány célja továbbá egy olyan integrált élelmiszerlánc létrehozása,
amely hosszú távon garantálja a termelés és az élelmiszerellátás
biztonságát, miközben hozzájárul a vidéki közösségek megerősítéséhez is.
Az Élelmiszeripar Bajnokai Program nemcsak a nagyvállalatok, hanem a
kistermelők számára is új lehetőségeket biztosít, hogy versenyképesen és
biztonságosan tudjanak élelmiszert előállítani.
A következő
időszakban kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az
élelmiszer-gazdaságot támogató pályázatok széles körben elérhetőek
legyenek, segítve ezzel a szektor versenyképességének növelését és a
szakemberhiány mérséklését - mondta az államtitkár az Agrárminisztérium
közleménye szerint.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése