A bográcsban és a tűzön készült ételek kapják idén a főszerepet a Magyar Ízek Utcájában, amelynek gasztronómiai különlegességeit augusztus 18. és 20. között lehet megkóstolni Budapesten, a Várkert Bazár előtt.
A
rendezvény legfontosabb célja, hogy idén is bemutassa, milyen izgalmas a
magyar gasztrokultúra, valamint, hogy a Kárpát-medence tradicionális
ételei mellett mennyire megférnek a magyar konyhában a modern, izgalmas
fogások is - mondta el Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője a
rendezvényt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.
Kiemelte:
gazdag a világa azoknak az ételeknek, amelyeket üstben, bográcsban vagy
fazékban készítenek el kifejezetten tűz fölött, nagyon sok recept,
technológia és alapanyag kapcsolódik ezekhez az ételekhez, amelyeket az
ünnepi hétvége alatt a közönség is jobban megismerhet. Hozzátette: a
helyszínen a profi séfek mellett amatőr szakácsok is főznek majd.
A
rendezvényen a hagyományokhoz híven a közönség először kóstolhatja majd
meg az idei Magyarország tortáját és cukormentes tortáját, valamint az
év Szent István-napi kenyereit.
Septe József, a Magyar
Pékszövetség elnöke elmondta, hogy idén a kenyerek közül a
balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Nagyapám kenyere burgonyával lett az
év Szent István-napi kenyere, az innovatív kenyerek mezőnyében pedig
szintén a Balmaz Sütöde Kft. jalapenós, cheddar sajtos, vadkovászos
kenyerét díjazták. A tavaly életre hívott, és idén sós változatban
meghirdetett sétálósütemény kategóriában a mórahalmi Varga Pékség 95
Kft. Pásztor reggelije lett a nyertes, amely egy juhtúróval, sonkával,
lilahagymával töltött, szegedi paprikával színezett francia croissant. A
kenyerek versenyét 13. alkalommal hirdették meg, amelyre idén
rekordszámú, csaknem 100 terméket neveztek a három kategóriában - mondta
el Septe József, aki át is adta a díjazottaknak az elismeréseket.
Selmeczi
László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke az idei Magyarország
tortája verseny győztesének, a váci Édes Vonal cukrászdából Kovács
Alfréd cukrásznak adta át az elismerést a Mákvirág nevű,
mákos-feketeribizlis-feketeszezámos tortáért. A desszert egy könnyű,
mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós
feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a
feketeribizli is.
Az idén 18. alkalommal meghirdetett versenyen a
jelentkezőknek úgynevezett szuperélelmiszereket kellett felhasználniuk,
mivel a szervezők a gazdag beltartalmú értékekkel rendelkező, magyar
alapanyagokra szerették volna felhívni a figyelmet - ismertette Selmeczi
László. A második helyezett Fodor Sándor (a budapesti Habcsók
Cukrászda) Rigófütty nevű tortája lett, míg a harmadik helyen Novák Ádám
és Domonkos Noémi (a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház) Fekete
gyöngy elnevezésű alkotása végzett.
Erős Antónia, az Egy Csepp
Figyelem Alapítvány alapítója adta át a Magyarország cukormentes
tortájának járó elismerést, amelyet a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és
Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László vehettek át a Zöld Málna
elnevezésű, málnás-pisztáciás-fehércsokoládés-rózsavizes tortájukért. A
tortában a pisztácia egyaránt megjelenik a piskótában és a mousse-ban
is, édes ízét a piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz
teszi különlegessé.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által, a
Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével megrendezett verseny
második helyezettje szintén a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház
alkotása, amely a Fűszeres Vilmos nevet kapta, míg a harmadik helyen
Gyuris László és Reisinger Ferenc (a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház)
Intuíció elnevezésű alkotása végzett.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése