FAO: kockázatos a haszonnövények sokféleségének elvesztése
Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) legújabb jelentésében a mezőgazdasági haszonnövények genetikai sokféleségének csökkenése miatti kockázatokra figyelmeztet.
A szervezet becslései szerint a haszonnövények genetikai sokféleségnek 75 százaléka elveszett 1900 és 2000 között, ezért "különös erőfeszítésekre" van szükség a termesztett növények és vadon növő rokonaik sokféleségének megőrzése érdekében, különösen a fejlődő országokban.
Azon túl, hogy a termesztett növények diverzitásának háromnegyede már elveszett, a klímaváltozás veszélyezteti a kultúrnövények vadon növő rokonait is. A FAO becslései szerint 2050-ig a földi mogyoró, valamint a bab- és burgonyafélék vad rokonainak 22 százaléka kihalhat az éghajlatváltozás következtében.
A FAO szerint a változatosság növelésére tett erőfeszítéseknek jelentős szerepük lehet a 2050-re várhatóan 9 milliárdra növő világnépesség élelmezésében, hiszen az elmúlt években a terméshozamok növekményének 50 százaléka új vetőmagtípusokból származott.
"A termesztett növényeknek több ezer vadon növő rokonuk van..., s ezek olyan genetikai titkokat rejtenek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy ellenálljanak a hőségnek, az aszályoknak, a sósságnak, az árvizeknek és a kártevőknek" - idézi a jelentés Jacques Diouföt, a FAO szenegáli főtitkárát.(f: hirszerzo.h)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése