Befejeződött az Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt, teljes élelmiszerláncra kiterjedő idei nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végeztek - közölte pénteken a minisztérium.
A
közlemény szerint az ellenőrzés kiterjedt a turisztikai szempontból
frekventált helyeken, rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon működő
kereskedelmi és vendéglátó létesítményekre, mozgóboltokra, a büfékocsik
és mozgó vendéglátók tevékenységére, az ifjúsági és gyermek táborok
étkeztetésére, a zöldség-gyümölcs, illetve a borászati termékek és
alkoholos italok forgalmazására.
A szakemberek országosan
összesen 4702 ellenőrzést végeztek július 1. és augusztus 20. között,
amelyek közül 455 élelmiszer előállító helyen, 2054 a kereskedelmi
üzletekben és 2193 vendéglátóhelyen zajlott. Az ellenőrzések során 85
esetben figyelmeztettek, 376 alkalommal pedig bírságot is kiszabtak a
szakemberek összesen több mint 32,8 millió forint összegben, illetve 43
élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására volt szükség.
Az
elmúlt évhez viszonyítva csökkent a termékek minőségére vonatkozó hibák
aránya, azonban a leggyakoribb probléma idén is higiéniai eredetű volt,
és a tavalyinál több mulasztást tártak fel a dolgozók egészségügyi
alkalmasságával és képzettségével, a nyomon-követhetőséggel, valamint a
hűtési lánc fenntartásával kapcsolatban.
A vizsgálat alá vont
élelmiszerek esetében legtöbbször megállapított hiba idén is a lejárt
termékek forgalmazása volt. Az elmúlt évekhez képest csökkent a
fogyasztásra alkalmatlan, ismeretlen eredetű, illetve nem nyomon
követhető termékek előfordulása, azonban nőtt a jelölési hibás termékek
aránya, illetve több élelmiszert vontak ki a forgalomból.
A rovar
szennyezettségre irányuló laboratóriumi vizsgálatok alkalmával
különféle liszt termékeket, illetve vendéglátóhelyeken mintázott
húskészítményeket elemeztek, amely során kifogásolt terméket nem
találtak.
A nyári szezonális ellenőrzéssel párhuzamosan júniusban
és júliusban a friss húsok forgalmazásának célellenőrzése keretében a
járási hivatalok szakemberei országosan 616 kiskereskedelmi
létesítményben ellenőrizték a származásra vonatkozó tájékoztatást és a
nyomon-követhetőséget. A sertéshús származását néhány esetben szövegesen
nem, illetve helytelenül tüntették fel, de szinte mindenhol fellelhető
volt a származási hely zászlóval történő megjelenítése. A friss húsok
belső, vállalkozáson belüli nyomon követését - néhány hibától eltekintve
- biztosították az ellenőrzött üzletekben.(F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése