A baromfitenyésztés a magyar mezőgazdaság egyik legversenyképesebb és egyik legnagyobb koncentrációval rendelkező ágazata - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Kiskunfélegyházán.
Farkas
Sándor a XXII. Libafesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián azt
mondta, a baromfiágazat 50 ezer embernek nyújt megélhetést, közülük 8-10
ezren víziszárnyas-tenyésztéssel foglalkoznak.
A magyar
hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, az
alapanyag-előállítással több mint 1900 árutermelő gazdaság foglalkozik -
tudatta a politikus.
Az egy főre jutó éves baromfihús-fogyasztás
Magyarországon 35 kilogramm körül alakul, több mint egyharmadával
haladja meg az európai uniós átlagot. Az elmúlt években a baromfihús az
ország harmadik legfontosabb agrárexportcikkévé vált. Az előrejelzések
szerint középtávon is a baromfihús-fogyasztás növekedése várható -
közölte az államtitkár. Farkas Sándor hangsúlyozta, a
baromfihús-fogyasztásához komoly gasztronómiai hagyományok kapcsolódnak,
egyben a kiegyensúlyozott táplálkozásban is fontos szerepe van.
Az
elmúlt időszakban a koronavírus-járvány miatti korlátozások és a
madárinfluenza egyaránt sújtotta az ágazatot. A gyors intézkedéseknek
köszönhetően sikerült korlátozni a madárinfluenza terjedését,
Magyarország teljes területe - a versenytársaknál korábban - megkapta a
fertőzésmentes státuszt. A vendéglátás és a turizmus újraindulása
kedvező hatással van az ágazatra - mondta a politikus.
Az
agrártárca a Baromfi Terméktanáccsal szorosan együttműködve
fogyasztásösztönző kampányokkal hívja föl a figyelmet a jó minőségű
magyar baromfira, a vásárlók tájékozódását segíti, hogy a termékeken
jelentős részben megtalálható már a származási ország megjelölése -
közölte Farkas Sándor.
Idén 12 milliárd forintos keretösszegű
állatjóléti támogatás áll az ágazat szereplőinek rendelkezésére, az
állatbetegségek megelőzésesére és felszámolására pedig 2,5 milliárd
forintot biztosít a kormány - mondta az államtitkár, hozzátéve: a
vidékfejlesztési támogatások is segítik a baromfitartó telepek
korszerűsítését, újak építését, a járványügyi kockázatok csökkentését.(F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése