A hatóságok a szőlőszüret folyamán - a korábbi évekhez hasonlóan - idén ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleményében Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.
Kifejtette: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az
Agrárminisztériumhoz (AM) az elmúlt években több bejelentés és hír
érkezett arról, hogy a szüretelt szőlő tényleges és az átadáskor
feljegyzett cukortartalma között eltérés van. Ez egyrészt hátrányosan
érintheti a szőlőtermesztőt, mert így alacsonyabb árat kaphat a
termékéért, valamint a borkészítéskor is visszaélésekre adhat
lehetőséget. Mindezek alapján, 2019 őszén a HNT a Nemzeti
Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésben a bejelentett
szüreti adatok valóságtartalmának átfogó ellenőrzésébe kezdett.
Az
eddig elvégzett ellenőrzések eredményesnek bizonyultak. A hegybírók
tapasztalata szerint ugyanis az ellenőrzéseknek már csak a híre is
nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a származási bizonyítvány iránti
kérelmekben foglalt mustfok értékek közelítsenek a hegybírók által is
mért adatokhoz.
A szüreti ellenőrzési program 2021-ben is
folytatódik. Az idei ellenőrzések a Duna és a Balaton borrégió
borászatai mellett az Egri és a Tokaji borvidékre fókuszálnak, és a
szüret teljes időszakában, folyamatosan zajlanak. Az ellenőrzések
várhatóan az idei évben is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szőlőtermesztők a
megtermelt szőlőjükért a valós piaci árat kaphassák meg a
felvásárlóktól - fogalmazott az államtitkár.(F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése