A hústermelés a felelős az élelmiszeriparban keletkező üvegházhatású gázok 60 százalékáért egy amerikai kutatás szerint.
A
hústermelés közben világszerte 28-szor annyi üvegházhatású gáz kerül a
légkörbe, mint a növénytermesztés közben, ráadásul a legtöbb gabonát a
vágóállatok etetésére termesztik - mutatott rá az Illinois-i Egyetem
tudósainak tanulmánya.
A globális élelmiszertermelés az emberi
tevékenység okozta üvegházhatású gázkibocsátás egyharmadáért felel. Az
új, nagyszabású tanulmány szerint az állatok húsának hasznosítása
kétszer nagyobb környezetszennyezést okoz, mint a növényi eredetű
élelmiszerek előállítása.
A kutatás megállapította, hogy az
élelmiszertermelés teljes rendszere, például a mezőgazdasági gépek
használata, a műtrágya-permetezés és a termékek szállítása évente 17,3
milliárd tonna üvegházhatású gázkibocsátással jár. Ez több mint
kétszerese az Egyesült Államok teljes károsanyag-kibocsátásának, és az
összes globális kibocsátás 35 százalékát teszi ki.
Atul Jain, az
Illinois-i Egyetem klímakutatója, a Nature Food című szaklapban
megjelent tanulmány társszerzője elmondta, hogy a kibocsátás mértéke
számukra is meglepő volt. Mint kiemelte, mivel a tanulmány az
élelmiszertermelés teljes folyamatát átfogja, a politikai döntéshozóknak
érdemes felhasználniuk az eredményeket annak kidolgozására, hogyan
lehetne az üvegházhatású gázok kibocsátását kordában tartani.
A
The Guardian által ismertetett kutatás megállapította, hogy a húsukért
tenyésztett állatok tartása sokkal rosszabb hatással van az éghajlatra,
mint az emberi fogyasztásra szánt gyümölcsök és zöldségek termesztése és
feldolgozása, megerősítve a korábbi tanulmányokat a hústermelés,
különösen a marhahús előállításának a környezetre gyakorolt óriási
hatásáról.
A tehenek, sertések és más állatok élelmezési célú
felhasználása, valamint a takarmányozás az élelmiszertermelésből
származó összes kibocsátás 57 százalékáért felelős, míg 29 százaléka
származik a növényi eredetű élelmiszerek termesztéséből. A fennmaradó
rész a termőföld egyéb felhasználásából származik, például a gyapot vagy
a gumi termesztéséből. A marhahús önmagában az élelmiszertermelés során
keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának negyedéért felelős.
A
tanulmány számításai szerint a világ összes termőterületének nagy
részét az állatok, és nem az emberek etetésére használják. Az
állattartás ráadásul nagy mennyiségű metánt, erős üvegházhatású gáz
kibocsátásával jár.
A tudósok kiszámolták, hogy egy kilogramm
gabona előállítása 2,5 kilogramm üvegházhatású gázkibocsátással jár, míg
ugyanennyi marhahús 70 kilogramm üvegházhatású gázt küld a légkörbe. A
kutatók szerint a társadalomnak tudatában kell lennie ennek a jelentős
különbségnek az éghajlati válság kezeléséhez.
Jain elmondta, hogy
vegetáriánusként kutatását részben az motiválta, hogy szeretett volna
tisztában lenni saját karbonlábnyomával. Mint hangsúlyozta, a kutatás
célja ugyanakkor nem az volt, hogy rávegyen bárkit étrendje
megváltoztatására, nem akarják ráerőltetni nézőpontjukat másokra, de úgy
gondolják: "ha az embereket aggasztja az éghajlatváltozás, akkor
komolyan el kellene gondolkodniuk azon, hogy változtassanak étkezési
szokásaikon".
A kutatók több mint 200 országból származó adatok
alapján olyan adatbázist hoztak létre, amely 171 növény és 16 állati
termék egységes kibocsátási profilját tartalmazza. Megállapították, hogy
Dél-Amerika az a régió, ahol a legnagyobb az állati eredetű
élelmiszerekből származó kibocsátás aránya, ezt követi Dél- és
Délkelet-Ázsia, majd Kína. Az élelmiszerekkel kapcsolatos kibocsátások
Kínában és Indiában gyorsan nőttek, mivel a növekvő jólét és a
kulturális változások miatt ezekben az országokban több fiatalabb ember
kezdett húsalapú étrendet követni.
A tanulmány az ENSZ Élelmezési
és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által korábban közzétett becslésnél
többet számolt a hús éghajlati hatására. A FAO szerint ugyanis az összes
kibocsátás mintegy 14 százalékát okozza a hús- és tejtermelés.(F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése