Az Európai Bizottság március 7-i döntésével a Homokháti őszibarack pálinka elnevezés uniós oltalomban részesült, az Agrárminisztérium Földrajzi árujelzők programjának eredményeként így 79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzők száma: 28 élelmiszer, 38 bor és 13 pálinka elnevezése védett az EU területén - közölte az agrártárca az MTI-vel hétfőn.
A
Homokháti őszibarack pálinka előállítása a Duna-Tisza közi Homokhátság
déli részén, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések
kereskedelmi pálinkafőzdéiben, kizárólag az erről a területről származó
őszibarackból történhet.
A pálinka földrajzi területtel való
szoros kapcsolata a térség csillámokban gazdag homokos talajának és
éghajlatának köszönhető. A Homokhátságra jellemző forró, száraz,
aszályos nyarak, a napsütéses órák magas száma és a nagy napi
hőingadozás, valamint a talaj adottságainak következtében az ott
termesztett őszibarack édessé, zamatossá válik. Az alkalmazott kisüsti
lepárlási technológia hatására a pálinkában ezek az érett őszibarackból
származó gazdag aromák karakteresen jelennek meg. Ennek eredményeként
ízében telt, karakteres, könnyed fanyarság, ugyanakkor visszafogott
parfümösség, diszkrét illat jellemzi a Homokháti őszibarack pálinkát -
ismertetik a közleményben.
A földrajzi árujelző oltalom a jogi
védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben,
segíti a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítót
terméke népszerűsítésében.
A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.gov.hu honlapon. (F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése