A korábbi évek gyakorlatát követve Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára idén is elrendelte a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést - közölte az AM hétfőn az MTI-vel.
Március 21. és
április 18. között az ország egész területén számíthatnak ellenőrzésre
az élelmiszer-előállítók, valamint az élelmiszer-forgalmazók, az
üzletekben és piacokon egyaránt - írták.
Az államtitkár a
közlemény szerint kiemelte, a tavaszi szezonális
élelmiszerlánc-ellenőrzés a húsvéti ünnepekhez köthető gasztronómiai
hagyományoknak megfelelő termékekre fókuszál. A Nemzeti
Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált akció során a
járási hivatalok, valamint a Nébih ellenőrei kiemelt figyelemmel
vizsgálják a friss (előhűtött és fagyasztott) húsokat, a pácolt, füstölt
nyers vagy főtt húskészítményeket, kiváltképp a húsvéti ünnepek előtt
keresett sonkát és a tojást - közölték.
Erdős Norbert
hangsúlyozta, az ellenőrök figyelik a piacokon a kistermelői
tojásárusítás körülményeit is, különös tekintettel a jelöletlen tojást
kínálókra, mely csak az 50 tojótyúk alatti gazdaságok esetében
elfogadható. Az összehangolt mustra kiterjed a frissen sütött pékárura,
az édesipari termékekre, a különféle borokra és egyéb szeszes italokra,
valamint a szezonális, import zöldség-gyümölcsökre. Az ellenőrök
figyelni fogják azt is, hogy a nem előre csomagolt hazai gyümölcs és
zöldség mellett kihelyezték-e a származásra vonatkozó magyar zászlót -
tette hozzá az államtitkár. (F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése