Megnyílt a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás kedden a Hungexpón. Bognár Lajos, az agrártárca helyettes államtitkára kiemelte: a hazai élelmiszeripar a járvány idején is jól vizsgázott.
"A
világjárvány idején számos gazdasági szektorban alakultak át az
erőviszonyok, de az újraindulási versenyben Magyarország jó esélyekkel
bír, mert a válság idején is folytatta a fejlesztéseket" - mondta az
eseményt megnyitó élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes
államtitkár.
Bognár Lajos kiemelte, hogy a magyar agráriumot a
megbízhatóság, a minőség, a versenyképesség jellemzi a teljes
élelmiszerláncban. Mint fogalmazott, a koronavírus-járvány ennek minden
szereplőjét nehézségek elé állította, az éttermek, boltok, vállalkozások
bezárása és a közétkeztetés átmeneti szüneteltetése új kihívásokat
teremtett.
"Az élelmiszeripar 2020-ban az egyetlen
feldolgozóipari ágazat volt, amely ha minimálisan is, növekedést tudott
felmutatni, ez - az exportlehetőségek szűkülését is figyelembe véve -
különösen fontos. Ez jelentős mértékben annak köszönhető, hogy a hazai
élelmiszeripar fejlesztésére 300 milliárd forintos fejlesztési forrást
allokált a kormány, a végösszeg pedig a 470 milliárdot közelíti" -
szögezte le.
A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a Sirha
szakkiállítás ad otthont a Bocuse d'Or európai döntőjének, valamint a
közétkeztetési szakácsversenynek.
Bognár Lajos mérföldkőnek
nevezte azt a 2020-as kormányrendeletet, amely alapján közbeszerzés
keretein belül pályázó közétkeztetőknek az idei évtől legalább a
beszerzett termékek összértékének 60, jövő januártól legalább 80
százalékát a közétkeztetési rövidellátási láncban beszerzett
termékekből, illetve helyi élelmiszertermékekből kell biztosítaniuk.
"Célunk
továbbra is az, hogy a magas minőségű alapanyagot egyrészt itthon
használják fel, másrészt exportképességünk is fokozódjon" - mondta
Bognár Lajos.
Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója
köszöntőjében arról beszélt, hogy a szállodákat, éttermeket és
kávéházakat tömörítő iparág, a HoReCa, a válság idején nem a sebeit
nyalogatta, hanem fejlesztett, és túlszárnyalta a várakozásokat.
"A
Sirha élelmiszeripari szakkiállításon 16 ország háromszáz kiállítója
március 24-ig három pavilonban minegy 30 ezer négyzetméteren mutatja be
termékeit, szolgáltatásait, fejlesztéseit. A Sirha Budapest mára
egyértelműen a régió legnagyobb szakkiállítása lett" - hangsúlyozta
Ganczer Gábor.
Hozzáfűzte, hogy a pandémia alatt a Hungexpón
hatalmas fejlesztések valósultak meg, a mostani a teljesen megújult
Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ egyik első
nemzetközi megmérettetése.
A Sirha eseményeiből kiemelte a Bocuse
d'Or szakácsverseny európai döntőjét, amelyet 2016 után másodszor
rendeznek a magyar fővárosban; a Sirha Desszert Versenyt, a
Közétkeztetési Versenyt, a cukrász- és pékbemutatókat, szakmai
konferenciákat, valamint az idén először megszervezett, száz nemzetközi
borszakértő és hetven hazai borász részvételével zajló Hungarian Wine
Summit-ot.
A megnyitón köszöntőt mondott Florent Suplisson, a Gl Evans gasztronómiai rendezvények igazgatója is.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése