A magyar pálinkakultúrát, valamint a kisüzemi sörfőzdék tevékenységét méltatta Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon.
Az
Agrárminisztérium pénteki közleménye szerint Szinay Attila a
Pálinkakiválóságok könyvének bemutatóján tartott csütörtöki beszédében
kitért arra, hogy a pálinka milyen jelentős fejlődésen ment keresztül az
utóbbi időszakban. Felhívta a figyelmet a népszerű ital több évszázados
hagyományára, megemlítve, hogy Károly Róbert kora óta ismertek olyan
borpárlatok, amelyeknek gyógyító erőt tulajdonítottak. "Azt egy külön
érdekes történetnek tartom, hogy a múltban még rendelkezni kellett
arról, hogy az étkezési gabonát ne használjanak fel a nemes ital
készítéséhez" - jegyezte meg.
A magyar pálinkakultúra hatalmasat
lépett előre az elmúlt évtizedben az alapanyag és a technológia terén
is - szögezte le a közigazgatási államtitkár. "Nem túlzás, ha azt
mondom, hogy pálinkaevolúció történt. A versenyek remek alkalmakat
kínálnak arra, hogy a szakma képviselői egymásra találjanak. A
koronavírus-járvány által terhelt 2020-21-es évek megviselték a
Horeca-szektort, de bízunk benne, hogy a felvevőpiac újra erőre fog
kapni" - jelentette ki.
A most megjelent kiadvány kapcsán Szinay
Attila megjegyezte: 144 nevezettből 22 pálinkaház 78 tétele került be a
kiválóságok közé, ezért is a megjelenése ünnepi alkalom. Az államtitkár
felidézte, hogy az Agrárminisztérium 2019-ben kiválasztotta saját
pálinkáját.
Takács László, a Pálinkakiválóság Program szakmai
igazgatója beszédében kitért arra, hogy 2014-hez képest nagyon jól
látszik a fejlődés mértéke és egyre szélesebb az a kör, akik
szakavatottként egyre jobban bele tudnak látni ebbe a nagyon izgalmas
világba. Sokan a pálinkát az elsőszámú hungarikumunknak tartják,
amelynek nemcsak múltja, jelene, hanem jövője is van - egészítette ki.
Az
eseményt követő XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra
eredményhirdetésén Szinay Attila bejelentette: 8 országból, 286 nevezés
érkezett a versenyre, ezért az 58 tagú zsűrinek bőven volt dolga.
Összesen 96 bronz, 22 ezüst, 6 arany és 3 gyémánt diploma jogos
birtokosa vehette át az oklevelét, amelyekhez az Agrárminisztérium
közigazgatási államtitkára gratulációját fejezte ki. "A kisüzemi
sörfőzdéknek megvan a helye a piacon, nagyon szeretném, ha üzleti
értelemben is tudnának terjeszkedni és minél több fogyasztóhoz el
tudnának jutni jó minőségű termékeikkel. Az Agrárminisztérium
támogatására a jövőben is számíthatnak" - tette hozzá.
Ondré
Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki
annak kapcsán, hogy a zsűrizett sörök magas minőségűek, valamint, hogy a
részvevők fenntartják a magyar kisüzemi sörfőző kultúrát. "Sörivó és
sörkészítő nemzet a magyar, elég csak Pécsre, Kőbányára, Sopronra és
Nagykanizsára gondolni. Önök nemcsak sört készítenek, hanem a múltunkat
is ápolják" - egészítette ki.
Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék
Egyesületének elnöke a szakmai megmérettetéssel kapcsolatban elmondta,
hogy 25-30 éve a pályán lévők mellett frissen alakult főzdék is
benevezték alkotásaikat. Úgy fogalmazott: a 2012-es jövedéki törvény
módosítása teremtette meg az esélyt a jelenleg is zajló sörforradalomra.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése