A pandémia okozta kétéves kényszerű szünet után újra megrendezik Szegeden a Bor tér elnevezésű gasztronómiai fesztivált, melyen több mint száz bortermelő várja szerdától a helybélieket és a városba érkező turistákat - tájékoztatta a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. az MTI-t.
Szeged napjához kapcsolódva májusban rendszeresen szerveznek borfesztivált a csongrádi megyeszékhelyen, a Széchenyi téren, a tavaszi seregszemle a vidék legnagyobb ilyen rendezvénye. A szegedi borfesztiválok története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, a városban 1910-ben és 1912-ben országos mezőgazdasági és szőlészeti kiállítást rendeztek. A korabeli beszámolók szerint e vásárok voltak az első, amikor a minősítést végző szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is megkóstolhatta a termelők borait. Az immár tizedik alkalommal megszervezett Bor
tér egyedi hangulatú helyszínen kínál lehetőséget arra, hogy a vendégek
ismerkedjenek a borászok remekeivel. A hosszú és változatos szegedi
fesztiválnyár záró rendezvényére a hat magyarországi borrégió
mindegyikéből érkeznek kiállítók.
A legfinomabb borok, pálinkák
és ínycsiklandó ételek mellett kézműves portékák is szerepelnek a
kínálatban. Újdonság, hogy idén a rendezvény újabb helyszínnel bővül: a
szomszédos Aradi vértanúk terén kisüzemi sörfőzdék mutatkoznak be.
A
szervezők folyamatosan törekszenek a fesztivál "zöldítésére": 2019-ben
kivezették a műanyagpoharat a Dóm térről, az idei esztendő üvegpoharai a
korábbiaknál kecsesebbek és nagyobbak lesznek. Idén pedig - a kézműves
standok kivételével - mindenhol készpénzmentes fizetésre tér át a
rendezvény: feltölthető Festipay kártyával, saját bankkártyával, vagy
akár okos eszközzel kiegyenlíthetik étel- és italvásárlásaikat a
vendégek.
Szerdán este a belvárosból induló látványos szüreti
felvonulással kezdődnek a programok. A Dóm téren öt napon át két kisebb
színpadon főként a borozáshoz illő zenét játszó formációk szórakoztatják
a vendégeket.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése