Borszűrő Szent Mihály ünnepe alkalmából kínál programokat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark: szombaton a látogatók frissen préselt mustot, kiváló újborokat kóstolhatnak, hagyományos mesterségek bemutatóin vehetnek részt, és egy tematikus napon megismerhetik a népi halászat eszközeit is - tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.Kodácz Csengele elmondta, hogy ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon iparosok mutatják be mesterségük fogásait. A látogatók találkozhatnak ostorkészítővel, kováccsal, csipkeverővel, szűrhímzővel, kosárfonóval, kádárral, kipróbálható a paprikafűzés és a külüzés, a Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör udvarán a kemencében pedig finomságok sülnek. A piactéren kackiás verklis szórakoztatja az egybegyűlteket, az iparos műhely mellett pedig a Mesekert interaktív játszóház várja a gyerekeket.
Szent Mihály napjára, szeptember
29-re - ha az időjárás is kedvező - beérik a szőlő az Dél-Alföldön, így a
gazdák nekiláthatnak a must elszűrésének. Az őszi munkálatok közül
ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A
vendégek bekapcsolódhatnak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthatnak
friss mustot is. A látogatók azt is megtudhatják, hogyan sikerült a
korai fajták szüretje, hiszen a már elkészült újborból is kóstolhatnak.
Az
emlékpark tavaly indított uniós támogatással, a Zentai Történelmi
Levéltárral együttműködve a Tiszához kapcsolódó hagyományos,
természetközeli gazdálkodást bemutató programsorozatot. Ennek részeként
rendeznek szombaton tematikus napot, melyen tárlatvezetésen ismerhetők
meg a népi halászat eszközei, a fokgazdálkodás hagyományai, előadás
hangzik el a Tisza-mente vízi világáról a 19. és 20. században, emellett
az érdeklődők hallhatnak a folyót egykor járó fahajókról, vagy próbára
tehetik magukat, milyen gyorsan és pontosan tudják egymásra pakolni az
árvízi védekezés során használt homokzsákokat.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése