A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján. Nobilis Márton hangsúlyozta, hogy a magyar agrárium kiváló minőségű élelmiszereket állít elő, amelyekből még az utóbbi, válságos években sem volt hiány. Fogyasztásuk szerencsére egyre általánosabb, jövőre a közétkeztetésben is legalább 80 százalékban magyar alapanyagot kell felhasználni - tette hozzá.
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium
parlamenti államtitkára megjegyezte, hogy nemcsak a bírálók
ismerkedhetnek meg a versenyre készülő ételekkel, a szervezők reményei
szerint a vendéglátók kínálatában ugyancsak megjelenhetnek. A
Magyarország étele 2023 azért is jelentős esemény, mert ráirányítja a
figyelmet a nemzeti identitás fontos részét jelentő gasztronómiai
hagyományokra - jelentette ki.
A Miniszterelnökség
nemzetpolitikáért felelős államtitkára üdvözölte, hogy az előző évek
hagyományát folytatva az idei is az összmagyarság versenye lehet. Potápi
Árpád János bízik benne, hogy az anyaországiak mellett a külhoni
nemzetrészek tagjai is élnek majd a lehetőséggel, és ott lesznek a
jelentkezők között. Részvételük különösen fontos egy ilyen eseményen,
hiszen a magyar konyha jellegzetesen közép-európai, az évszázadok során
ugyanúgy gazdagodott a szomszédos nemzetek hagyományaival, ahogy a
magyar gasztronómia is hatott a Kárpát-medence más népeire.
Asztalos
István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke a verseny
ötletgazdájaként közölte, hogy a megmérettetésre főfogásnak alkalmas,
"bisztró stílusú" ételeket keresnek. A feltételek között lesznek
alapanyagokra vonatkozó megkötések, ám ezzel együtt értékelni fogják azt
is, mennyiből készíthető el egy fogás, hogy azok később minél szélesebb
körben terjedhessenek el. Az elődöntőt januárban, a döntőt március
18-án tartják.
Hozzátette, hogy a 6. alkalommal meghirdetett
verseny új ételek megalkotására szeretné ösztönözni a részvevőket,
hiszen széles körben ismert specialitások évtizedek óta nem születtek,
pedig a magyar konyha az idők során állandóan változott, még a 20.
században is. Ez a cél a kezdetek óta változatlan, az első, 2017-es
kiíráshoz képest sokat fejlődött a rendezvény, különösen azóta, hogy
Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról is csatlakoznak
versenyzők, és nem csak magyarok - tette hozzá.
A Magyarország
étele 2023 felhívását, jelentkezési feltételeit és nevezési lapját az
esemény honlapján tették közzé. A nevezés első üteme december 16-ig
tart. Az AM több más szervezettel együtt szakmai partnerként segíti az
eseményt - olvasható az oldalon.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése