Oldalak

2010. október 11., hétfő

AgrárHírek - Ágazati hírek

Gabona:
- A Chicagói terménytőzsdén csökken a búza és kukorica ára: a búza ára kéthavi, a kukorica pedig háromheti mélypontra süllyedt az egyre kedvezőbb amerikai kukoricatermés-előrejelzések miatt.
- Oroszországban október elsejéig 60,1 millió tonna gabonát takarítottak be, de még több helyen tart az aratás (a várható hozam még 3 millió tonna); Oroszországban a saját fogyasztás gabonából 77 millió tonna, de még rendelkeznek 26 millió tonna készlettel is a tavalyi termésből.

Olajnövények:
- Az AKI adatai szerint szeptember 20-ig 202 ezer hektár őszi káposztarepcét vetettek el idehaza a tervezett 284 ezer hektárral szemben.
A repcemag ára novemberi jegyzésre 102,5 ezer Ft/tonna.
- Az 501 ezer hektár napraforgóból szeptember 20-ig 70 ezer hektár került betakarításra 2,085 tonna/hektár terméshozammal; a kedvezőtlen időjárás miatt egyes helyeken alacsony az olajtartalom, minőségi problémák és rothadás is jelentkezik. A Budapesti Árutőzsde áruszekciójában a nagy olajtartalmú napraforgó a legközelebbi határidőre 107,5 ezer Ft/tonna, decemberre 107 ezer Ft/tonna, 2011. március hóra pedig 109 ezer Ft/tonna.

Burgonya:
Oroszország importra szorul burgonyából az idén.

Szőlő- és borágazat:
- Az MVH-tól 150 ezer Ft/hektár áron lehet újratelepítési jogot vásárolni ez év végéig.
- 2 milliárd Ft támogatás áll rendelkezésre borászati gépek és technológiai berendezések beszerzéséhez; a támogatási kérelmek ez év október 16. és 2011. március 31. között nyújthatók be.
- Németországban a 2009. évinél 7%-kal lesz kevesebb az idei bortermelés (8,5 millió hektoliter).

Tejágazat:
Az Egyesült Államokban a tejtermelők 75%-át képviselő National Milk Producers Federation több más érdekképviseleti szervezettel javaslatot dolgozott ki a tejágazat szabályozásáról. Ennek főbb elemei: intervenciós felvásárlás a túltermelés levezetésére; ártámogatási rendszer életbe léptetése, ha meghatározott célár alá esik a tej piaci ára; jövedelembiztosítási konstrukció, a természeti károk biztosításához hasonlóan; kínálatmenedzselt termékpálya-szabályozás, amelynek két eleme az értékesítés önkéntes csökkentése, vagy az átvételi ár bizonyos hányadának egy közös alapba történő befizetése túltermelés esetén.

Erdőgazdálkodás:
- Támogatási pályázatok nyújthatók be október 31-ig erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez és erdőszerkezet átalakításához.
- A 2009. évben ugyanezen jogcímekhez benyújtott kérelmekre a kifizetések ez év végén kezdődnek: erdő-környezetvédelemre 201 kérelmező 1,6 milliárd Ft-hoz, az erdőszerkezet átalakítására pedig 42 kérelmező 0,3 milliárd Ft-hoz jut.

GMO:
A Greenpeace környezetvédelmi szervezet egymillió uniós állampolgár aláírásával el szeretné érni, hogy az EU moratóriumot hirdessen a génkezelt növények terjesztése ellen.

Bioenergia:
- Franciaországban sikeresen termesztik és ezért gyors ütemben terjed a kínai energianád, amelynek további terjesztésére országos szervezet is alakult; a kínai nádat nemcsak energia előállítására, hanem egyéb célokra is (például almozás, szigetelőanyag) hasznosítják.
- Németországban ez évben 7,8 %-kal nőtt az energianövények területe; a megújuló energiák részaránya a teljes áramtermelésen belül 16,3% (egy év alatt 1,1 százalékponttal nőtt), a teljes energiafelhasználáson belüli aránya pedig meghaladja a 10%-ot.
f:AgrárGírek
2010. október 11.

Nincsenek megjegyzések: