2018. január 1., hétfő
A bor eredete
Törökország délkeleti részén, Anatóliában készítettek először bort
préselt szőlőből 10 ezer évvel ezelőtt - állítja José Vouillamoz svájci
tudós. A botanikus Vouillamoz és Patrick McGovern molekuláris biológus
"Először az általam közel-keletinek nevezett anatóliai, örmény és grúz
szőlőmintákat kezdtük el gyűjteni, hogy meghatározzuk, melyik vidék
vadszőlője van genetikai szempontból a legközelebb a most termesztett
szőlőfajtákhoz" - mondta el a botanikus. "Kiderült, hogy Anatóliáé" -
tette hozzá a svájci tudós, aki úgy véli, minden valószínűség szerint
itt háziasították legelőször a szőlőt. Az elméletet Patrick
McGovern munkája is alátámasztja. A pennsylvaniai egyetem múzeumának
laboratóriumában az ókori hajókban talált folyadékok üledékét elemezve a molekuláris biológus is arra a következtetésre jutott, hogy a mai nagy borfajták anatóliai eredetre vezethetők vissza.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése