A tojásfehérje az egyik legmagasabb biológiai értékkel rendelkező, kiemelkedő élettani hatással bíró fehérjeforrás.
Kiegyensúlyozott aminosav-tartalma (mivel megtalálható benne az összes
esszenciális aminosav) miatt a táplálkozástan a hús–kategóriába sorolja,
mégpedig úgy, hogy egy tojás fehérjéje közel 3 dkg húsnak felel meg. A fehérje és a sárgája közel azonos mennyiségben tartalmazza a különféle aminosavakat, de az esszenciálisak közül a sárgájában a metioninból van több, míg a fehérjében a fenilalaninból és a valinból. Közel 7 grammnyi teljes
fehérjetartalmának csak alig több mint fele van a fehérjében, 44% a
sárgájában, míg a maradék néhány százalék a hártyákban és a héjban
oszlik meg. A tojásfehérje jellemzője, hogy könnyen emészthető, laktózmentes, valamint kiváló alanin, arginin, metioin és glicin tartalommal bír. Ennek köszönhetően a tojásfehérjét a proteinforrások legnépszerűbb alternatívájának tekintik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése