A FAO élelmiszerár-indexe márciusban a februári 141,4 pontos rekordhoz képest további 12,6 százalékos emelkedéssel 159,3 ponton új rekordot ért el - jelentette pénteken a párizsi székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet.
A
gabonaár-index átlaga 170,1 ponton állt márciusban, a növekedést
elsősorban az okozta, hogy az ukrajnai háború miatt a búza és a
durvaszemű gabonafélék ára ugrásszerűen megnőtt.
A
növényolajár-index átlagosan 248,6 pontos rekordot ért el, amit a
napraforgó-, pálma-, szója- és repceolaj árának emelkedése okozott. A
húsárindex átlagosan 120 pontos rekordot ért el, mivel a sertéshús ára
1995 óta a legmeredekebb havi emelkedést regisztrálta, ami a
nyugat-európai vágósertés-kínálat hiányának és a közelgő húsvéti ünnepek
miatt megugró belső keresletnek tudható be.
A tejárindex
átlagosan 145,2 pont volt, mivel a nyugat-európai és óceániai
tejtermelés elégtelensége miatt szűkült a világpiaci kínálat. A
cukorár-index átlagosan 117,9 pontra emelkedett, jórészt helyrehozva
ezzel az előző három havi csökkenést. A cukor ára azért emelkedik, mert a
nyersolaj drágulása miatt kifizetődőbbé vált a cukornád nagyobb mértékű
felhasználása etanolgyártásra.
Az ügynökség pénteken 784 millió
tonnára csökkentette a világ idei búzatermésére vonatkozó becslését a
múlt havi 790 millió tonnás előrejelzésről, mivel számításba vette annak
lehetőségét, hogy Ukrajna téli termőterületének legalább 20 százalékát
nem takarítják be. A FAO csökkentette a 2021/22-es szezon forgalmára
vonatkozó globális előrejelzését is, mivel a fekete-tengeri exportban
bekövetkező zavarokat csak részben ellensúlyozta India, az Európai Unió,
Argentína és az Egyesült Államok exportjának várható növekedése.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése