Akár néhány éven belül háttérbe szoríthatja a szóját a borsó a növényi fehérjék piacán - közölte az MTI-vel a Roland Berger.
A
tanácsadó cég a növényi fehérjék iránti kereslet bővülésére számít a
fenntarthatóság, az állatvédelem és az egészség felértékelődése miatt. A
növényi fehérjék előállítása ugyanakkor egyelőre nem tart ezzel lépést,
sőt a génmódosítás és a termesztéshez szükséges erdőirtás miatt a szója
is vesztett a népszerűségéből - tették hozzá.
A közlemény
szerint a fogyaszthatóság, a költséghatékonyság, az elérhetőség, a
minőség, valamint a fenntarthatóság döntheti majd el, melyik növényi
fehérje léphet be nagyobb mértékben a húst és a tejtermékeket kiváltó
növények piacára. Bár kissé drágább a szójánál, a borsó mégis
megelőzheti, mert gluténmentes, és fenntartható módon termeszthető -
írták.
A Roland Berger ma még hiányolja az összhangot a
fogyasztói igények és a gazdák kínálata között, de arra számítanak, hogy
az évtized közepére stabilizálódhat a helyzet. A termelőknek érdemes
készülniük az átalakuló keresletre, hiszen jobb pozíciót foglalhat el a
növényi fehérjék piacán, aki a többieket megelőzve változtat a kínálatán
- hangsúlyozták.(F:MTI)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése