Tavaly átlagosan 28,1 százalékkal nőttek az élelmiszerárak globálisan, az ezek mozgását követő index 10 éves csúcsra emelkedett - áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön ismertetett jelentésében.
A
szervezet által vezetett élelmiszerár-indexe az öt legfontosabb
élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék,
tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. Ennek
alapján a tavalyi mutató átlagosan 28,1 százalékkal (27,6 ponttal) 125,7
pontra, 2011 óta legmagasabb szintre nőtt, akkor a mutató 131,9 ponton
volt.
Az elmúlt tíz évben 2016-ban állt a legalacsonyabban az élelmiszerár-index, 91,9 ponttal.
A
FAO által csütörtökön ismertetett adatok szerint a decemberi
élelmiszerár-index 133,7 pont lett, 0,9 százalékkal (1,2 ponttal)
alacsonyabb a novemberinél, de 23,1 százalékkal (25,1 ponttal) magasabb a
2020. decemberinél.
Havi összevetése decemberben a
szemestermények árindexe átlagosan 0,6 százalékkal (0,9 ponttal) 140,5
pontra csökkent, a növényi olaj árindexe 3,3 százalékkal (6,1 ponttal)
178,5 pontra esett, a tejtermékek árindexe 1,8 százalékkal (2,3 ponttal)
128,2 pontra nőtt, a hústermékek decemberi árindexe 111,3 ponton
stagnált, a cukor árindexe havi szinten 3,1 százalékkal (3,8 ponttal)
116,4 pontra, öthavi mélypontra gyengült.
Tavaly a
szemestermények árindexe 2012 óta legmagasabb, átlagosan 131,2 pont
volt, 27,2 százalékkal (28 ponttal) múlta felül a 2020. évit.
A
növényi olaj tavalyi átlagos árindexe történelmi csúcsra, 164,8 pontra
nőtt, 65,8 százalékkal (65,4 ponttal) magasabb volt a megelőző évinél.
Ami
a tejtermékek tavalyi átlagos árindexét illeti, a mutató 119 pont volt,
16,9 százalékkal (17,2 ponttal) magasabb a 2020. évinél.
A tavalyi húsárindex átlaga 107,6 pont lett, 12,7 százalékkal (12,1 ponttal) magasabb, mint 2020-ban.
Végezetül
a cukorárindex tavalyi átlaga 2016 óta legmagasabb, 109,3 pont volt,
ami 29,8 ponttal (37,5 százalékkal) haladta meg a 2020. évit. (F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése