A lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze hiánypótló útmutatót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Maradék nélkül programjában - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.
Kiemelték, fontos,
hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel
ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak.
A
közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a minőségmegőrzési idő a
tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt,
hogy az élelmiszert ki kell dobni.
Példaként említik, hogy
bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően
tárolt és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalható
számottevő elváltozás - íz, szín, szag, állag -, a lejárt
minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati
idő után is elfogyasztható. Egy doboz konzerv, vagy egy üveg ásványvíz a
lejárat után akár 1 évig is jó lehet még - írják a közleményben.
A
közlemény szerint mind a lakosság, mind az élelmiszer-forgalmazók és a
karitatív szervezetek számára hasznos lehet a Nébih Maradék nélkül
programjának legújabb útmutatója. A hiánypótló ajánlásban ugyanis a
szakemberek összegyűjtötték, hogy az egyes, minőségmegőrzési idővel
rendelkező termékek lejárat után még mennyi ideig maradhatnak
biztonságosak. Az ajánlott intervallumok a megfelelően tárolt
élelmiszereknél tekinthetők irányadónak, továbbá lényeges, hogy minden
esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a
termék.
Hangsúlyozzák, továbbra is érvényes, hogy lejárt
élelmiszereket nem lehet kereskedelmi forgalomba hozni. Fontos változás
azonban, hogy egy jogszabály-módosításnak köszönhetően az Európai
Unióban adományozhatóvá váltak a lejárt minőségmegőrzési idejű
élelmiszerek. Az adományozásra szánt termékek biztonságosságáért,
megfelelőségéért az adományozó, azaz a kereskedő felel.
Az ajánlás elérhető a Nébih és a Maradék nélkül oldalán: https://portal.nebih.gov.hu/-/hianypotlo-lejarati-utmutatot-allitott-ossze-a-nebih.
A
Nébih közleményében ismerteti, hogy az élelmiszereken kétféle lejárati
dátumjelöléssel lehet találkozni: minőségmegőrzési idővel és
fogyaszthatósági idővel.
A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk
jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi
kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább ki
kell dobni, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert -
olvasható a közleményben.
A minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig
eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja,
ameddig elvárható a gyártó által garantált minőség, például íz, illat,
szín vagy állag. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből
veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem
fogyaszthatók.(F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése