Az élelmiszeripar a leginnovatívabb iparágak közé tartozik, az ágazat szereplői egyre több célzott forrást igényelhetnek a technológiai fejlesztéseikre és az újításokra - mondta az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Széchenyi István Egyetemen, Mosonmagyaróváron pénteken.
Erdős Norbert szerint az utóbbi évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy nagy szükség van a jó minőségű hazai élelmiszerekre, és ebben fontos szerepük van a hazai alapanyag-termelőknek, az élelmiszer-előállítóknak, a kistermelőknek és a nagy élelmiszeripari vállalkozásoknak - írták.
Az
államtitkár kiemelte, a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy
segítse az innovatív megoldásokat kereső hazai vállalkozásokat, számukra
a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati forrás is
rendelkezésre áll - tették hozzá.
Az államtitkár látogatása
során arról is beszélt, hogy a Széchenyi István Egyetem magas biológiai
értéket képviselő növények és növényi hatóanyagok kutatására,
termesztésére és feldolgozására hozna létre innovatív kutatóüvegházat és
feldolgozó épületet. Az általuk tervezett projekt nem csak a jövő
kihívásaira adhat választ, de jól példázza azt is, hogy az egyetem
nemzetközi színvonalú oktatási-kutatási tevékenysége mellett egyre
inkább gazdasági tevékenységével is szolgálni kívánja a régiót -
jelentette ki a közlemény szerint.
A Széchenyi István Egyetem
innovatív kutatóüvegházában és feldolgozó épületében egyrészt kutatás
zajlana a termésmennyiség és a szén-dioxid-megkötő képesség növelése
érdekében, másrészt a növények gyógyászati és
étrendkiegészítő-fejlesztése, feldolgozása is megvalósulna. A tervek
szerint az új komplexum - a források rendelkezésére állása esetén -
2023-ig épülne meg a legmodernebb, innovatív megoldásokkal
Mosonmagyaróváron. A beruházás révén új munkahelyeket létesítenének -
áll a közleményben.(F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése