Nemes cél, akarat és befektetett munka: ez az a három erény, amely összeköti mindazokat, akik az elmúlt évtizedekben a magyar pálinka hírnevéért dolgoztak - mondta Bognár Lajos főállatorvos a Quintessence - XII. Pálinka és Párlatversenyen, Debrecenben az Agrárminisztérium szombati közleménye szerint.
Bognár Lajos
beszédben kitért arra, hogy a versenyre nevező vállalkozók és
főzőmestereik ismét magasra tették a lécet, és a folyamatos
kísérletezéseiknek köszönhetően idén is kiváló minőségű pálinkákkal
neveztek. A szervezők szakemberek a világjárvány miatti kényszerű
szünetben sem tétlenkedtek és a verseny értékelési rendszerét tovább
fejlesztették.
"Az így megalkotott új, 100 pontos bírálati
rendszer egyrészt komoly iránymutatással szolgál a készítőknek párlataik
további tökéletesítéséhez, másrészt ösztönzést és segítséget nyújt a
fejlődéshez, az érvényesüléshez" - fogalmazott a szakember a közlemény
szerint.
A főállatorvos hangsúlyozta, a magyar kormány az elmúlt
évek alatt sokat tett az ágazat fejlődéséért támogatási és szabályozási
szinten is, példaként említette a pálinka és a törkölypálinka
hungarikum-bejegyzését. Hozzátette, ezeknek a lépéseknek köszönhető,
hogy nemzeti italunk presztízse az elmúlt évtizedekben nagyot nőtt, ma
már az évszázadok óta épített világmárkákkal is felveszi a versenyt -
írták.
Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett
Quintessence (XII.) Pálinka- és Párlatversenyre rekordszámú nevezés
érkezett: a tavalyi 1700 mintaszám után az idén több mint 2177 pálinkát
neveztek, ebből 2169 tétel került a bírák elé. Magyarországon kívül
Szlovákiából, Romániából és Szerbiából is sok pálinkafőző nevezett. A
verseny idei győztese az Árpád és Vadász Pálinka lett - áll az AM
közleményében.(F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése