Jelentős
fejlesztésekkel és kutatásokkal menthető meg a magyar diótermesztés,
amely az utóbbi években elvesztette a versenyképességét a nemzetközi
piacon - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel
csütörtökön.
A szervezet
szerint tévedés azt gondolni, hogy a dió nem igényel gondozást, hiszen a
klímaváltozás okozta termesztési és növényegészségügyi kihívásokra csak
magas szintű szaktudással, korszerű technológiával lehet válaszolni.
Hozzátették, hogy a dió világpiaca is átalakult, a megváltozott helyzet
pedig szintén nem kedvez a magyar diónak.
A piacvesztést azzal
magyarázták, hogy az Egyesült Államok, Ausztrália, Chile jelentősen
növelte a termelését, és a korábbi legnagyobb felvásárlóból, Kínából is
exportőr lett. A magyarországi termőterület az utóbbi 10 évben 3 ezer
hektárról több mint 8 ezer hektárra nőtt, az éves termés átlagosan 7
ezer tonna, de a héjas dió kivitele évi 1,5 ezer tonnáról 500 tonna alá,
a dióbélkivitel 2 ezer tonnáról 500 tonnára csökkent. Közben 600
tonnáról a kétszeresére nőtt az Ukrajnából behozott dióbél mennyisége -
írták.
A közlemény szerint a NAK a társszervezetekkel,
kutatóintézetekkel, hatósággal együttműködve fejlesztési javaslatot
készített a kormány számára. A versenyképességet fajta- és
technológiaváltással vissza lehet állítani, a növekvő termésátlag és a
magas minőség sikeres lehet a konkurenciával szemben - tették hozzá. (F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése