Az ízletes rizike lett az év gombája a Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazáson - közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) hétfőn az MTI-vel.
Az
ízletes rizike a bársonyos fapereszkét és a vöröses nyálkásgombát
megelőzve nyert a szavazáson, amely 2022 legnépszerűbb fajáról döntött.
"A
tejelőgombák közé tartozó faj termetes, színe narancsos, nagyon
jellegzetes a kalapon lévő körkörös zónázottsága. Az idősebb példányok
zöldesen foltosodnak. Húsa általában narancssárga tejnedvet enged a
megtört felületen. A tejelőgombákon belül a rizikék egy kisebb csoportot
képeznek, melyek fenyőfélékkel élnek szimbionta (mikorrhiza)
kapcsolatban. Az ízletes rizike hazai kéttűs fenyveseink - fekete- és
erdeifenyő - gyakori, ősszel termő faja. Ritkábban, főként csapadékosabb
időszakokban már nyáron is megjelenik, de inkább ősszel terem, egészen a
tartósabb fagyokig. Talaj szempontjából nem válogatós, meszes- és
savanyú talajon egyaránt bőségesen terem" - idézi a közlemény Benedek
Lajost, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének egyetemi
adjunktusát.
Az ízletes rizike könnyen elkülöníthető a súlyosan
mérgező gombafajoktól. Leginkább más, szintén ehető rizikefajokkal
téveszthető össze. Hasonlít hozzá az égetően csípős ízű sárgulótejű
tejelőgomba, amely viszont a tölgyfák alatt terem, és tejnedve nem
narancsos, mint a rizikének, hanem kezdetben fehér, majd hamar kénsárga
színű lesz. Ezt a fajt népies nevén bolond ember rizikéjének hívják.
A
MATE kutatója szerint biztonsággal vásárolhatunk a hazai piacainkon
erdőkben és mezőkön termő gombákat is, ahol hivatásos gombaszakellenőrök
vannak jelen, és több mint 70 vadontermő gombafajt lehet árusítani.
"Sajnos az európai szinten is egyedülálló gombaszakellenőr-hálózatunk
ellenére is előfordulnak hazánkban gombamérgezések. Ezeket általában be
nem vizsgált, ismerősöktől kapott vagy éppen házaló árusoktól származó
gombák okozzák. Óvatosnak kell lennünk, mindig tartsuk szem előtt, hogy
csak gombaszakellenőr által minősített vadontermő gombát fogyasszunk" -
hangsúlyozza a szakember.
A gombákból változatos és igen ízletes
ételek készíthetők. Mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát, és
kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen például az
ízletes rizike - emelik ki a közleményben.
Mint rámutatnak, a
gombák megfelelnek a modern, egészséges táplálkozás által támasztott
igényeknek. Alacsony a kalóriatartalmuk (zsír- és szénhidráttartalmuk),
bizonyos részeik az emberi emésztő szervrendszer számára nem bonthatók,
ezért jó ballasztanyagok. Nehéz emészthetőségük miatt fontos, hogy
egyszerre csak kisebb mennyiséget fogyasszunk a gombás ételből, késő
este viszont egyáltalán ne. Emellett érdemes figyelni arra is, hogy heti
1-2 alkalomnál többször ne együnk gombát, valamint arra is, hogy az
elkészített gombás ételt a lehető leghamarabb fogyasszuk el, ugyanis
ezek az ételek hamar megromolhatnak.(F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése