Lényegesen egyszerűbb lett a vállalkozás indítása az élelmiszerforgalmazás, vendéglátás és étkeztetés területén, amihez eddig külön engedély kellett, ahhoz most már a bejelentés is elég - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden a honlapján.
Az
állati eredetű élelmiszerek kiemelt figyelmet igényelnek az
élelmiszerláncban; előállításuk, forgalmazásuk, érintkezésük más
termékekkel, feldolgozásuk készételekké higiéniai, élelmiszerbiztonsági
szempontból kiemelt jelentőségű, ezért indokolt a fokozott hatósági
jelenlét ezen a területen - írták.
Korábban a
vendéglátóipari termékek kereskedelmi forgalomba hozatalához a jegyzői
nyilvántartásba vétel mellett egy külön engedély, az
élelmiszerlánc-biztonsági hatóság hozzájárulása is kellett a friss hús,
friss halászati termék, nyers tej, hűtést igénylő tej és tejtermék,
hűtést igénylő cukrászati készítmény - ital kivételével - emlékeztet a
hivatal.
Az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást a
hatóság az Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszerben (FELIR) is
rögzítette, így biztosítva a vállalkozások számára a FELIR azonosítót,
amelynek megléte szintén feltétele a jogszerű működésnek. A jogalkotó a
különengedély-kötelezettséget 2021. július 1-től megszüntette, de a
fogyasztók továbbra is számíthatnak az élelmiszerlánc-felügyeleti
hatóság támogató felügyeletére, és a FELIR azonosító kötelezettség
továbbra is megmaradt. Szintén nem változik a jegyzői (mint kereskedelmi
hatósági) bejelentkezés kötelezettsége.
A Nébih elektronikus
ügyintézési felületét használva nincs más tennivaló: 2021. július 1-től a
FELIR azonosítóval és az adott tevékenységre vonatkozó tevékenység
azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a jegyzőnél tett
bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet
vendéglátó tevékenységet.(F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése