Egy új globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna. Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba a korábban becsült 33 százalékkal szemben - olvasható a Driven to Waste: Global Food Loss on Farms című jelentésben, amelyet a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Tesco rendelt meg.
A
jelentés a mezőgazdasági üzemekben, a betakarítással és a vágással
kapcsolatos élelmiszer-veszteségekre összpontosít. 2011 óta ez az első
számszerűsített adat a gazdaságok teljes élelmiszerveszteségéről.
Az
ellátási láncok veszteségére, valamint a kiskereskedelemben és a
fogyasztás során keletkező pazarlásra vonatkozó frissített adatokkal
kombinálva világosabb a kép az élelmiszerveszteség és -pazarlás
mértékéről a gazdaságtól a fogyasztóig. Ez is azt jelzi, hogy mennyire
fontos az élelmiszerveszteség és -pazarlás felére csökkentése a teljes
ellátási láncban, és nem csak a kiskereskedelemben és a fogyasztásban
- emelték ki a wwf.panda.org honlapon közzétett jelentés szerzői.
Az
élelmiszertermeléshez rengeteg földet, vizet és energiát használnak,
ezért az élelmiszerhulladék jelentős hatással van az éghajlatváltozásra:
korábbi becslések szerint az üvegházhatású gázok 8 százalékáért
felelős. Az új jelentés adatai szerint a számok még ennél is magasabbak,
és az összes károsanyagkibocsátás mintegy 10 százaléka köthető
élelmiszerhulladékhoz. Ez az Egyesült Államokban és Európában egy év
alatt közlekedő összes autó által okozott karbonkibocsátás mintegy
kétszeresének felel meg.
Világszerte 4,4 millió négyzetkilométer
mezőgazdasági területet és 760 millió köbméter vizet használtak fel
annak a korábban becsült 1,2 milliárd tonna élelmiszernek az
előállításához, amely a betakarítás előtt, alatt és után elvész, vagy
más célokra, például állati takarmányként és bioüzemanyagként kerül
felhasználásra. Ez az indiai szubkontinensnél nagyobb földterülettel és
304 millió olimpiai úszómedencének megfelelő vízmennyiséggel egyenértékű
- és ebben még nincsenek benne az élelmiszer előállításához felhasznált
további erőforrások, amelyek az ellátási lánc más szakaszaiban vesznek
kárba.
A jelentés cáfolja azt a régóta uralkodó nézetet, hogy a
gazdaságokban az élelmiszerveszteség kizárólag a kevésbé jómódú,
alacsonyabb iparosodottsági fokú régiókban jelent problémát. Sőt kiderül
belőle, hogy az egy főre jutó veszteség a mezőgazdasági üzemekben
általában magasabb az iparosodott régiókban. A globális terményhulladék
58 százaléka a magas és közepes jövedelmű országokban keletkezik.(F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése