Megkezdődött a július 1-je és augusztus 20-a között már évek óta rendszeresen elrendelt nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. Idén is fokozottan ellenőrzik a nyári fesztiválokon, a rendezvényeken és a vásárokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményeket, valamint a mozgó egységeket - jelentette be Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az akcióval kapcsolatban.
A
minisztérium csütörtöki közleménye szerint az ellenőrzést a Nemzeti
Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a kormányhivatalok
szakemberei végzik. Kiemelt figyelmet fordítanak a rendezvényeken
élelmiszert kínáló létesítményekre, az utcai vendéglátásra (street food)
és a mozgóboltokra, valamint a büfékocsis és mozgó vendéglátásra (food
truck). Emellett továbbra is fokozottan figyelik majd az ifjúsági és
gyermektáborokban étkeztetést biztosító vállalkozások tevékenységét.
A
szezonális ellenőrzés során a szakemberek kiemelten vizsgálják a vegán
termékeket, a húskészítményeket, a liszteket, valamint a nyári időszak
egyik slágertermékét, a jégkását.
A szakemberek nagy gondot
fordítanak a lángos, a pizza, a palacsinta előállítása során az
úgynevezett helyettesítő termékek: tejföl helyett a frissföl, sajt
helyett a növényi készítmény, dió helyett a "dejó" használatának
vizsgálatára.
Az idei évben is fókuszba kerül a szezonális
zöldség-gyümölcs minőségellenőrzése, valamint a borászati termékek és
alkoholos italok minősége és nyomonkövethetősége. A nyári hőségre
tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozottan figyelik majd a
hűtési lánc folyamatos biztosítását és a palackozott üdítő italok
tárolását.
Az Agrárminisztérium egyik kiemelt célja továbbra is
az, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség
megőrzését támogató élelmiszereket fogyasszanak - olvasható a
közleményben. (F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése