Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen folyhat az étkezési gombák termesztése a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével több mint egymilliárd forintból megvalósult kutatás-fejlesztési projekt eredményeinek köszönhetően - közölte az egyetem az MTI-vel szerdán.
A
gombaipar a digitalizációt is magában foglaló nagyüzemi technológiák
mellett növényi vázanyagok és különféle mezőgazdasági hulladékok
alkalmazására is nagymértékben támaszkodik. Ezek felületén azonban
számos olyan penészgomba telepedik meg, amelyek másodlagos anyagcsere
termékei között toxikus vegyületek, azaz mikotoxinok is vannak. A
Nemzeti Versenyképesség és Kiválósági Program finanszírozásával zárult
projekt egyik legfőbb célja az volt, hogy a lehető legpontosabban
felmérjék ezek élelmiszerbiztonsági kockázatát.
A projektben a
Bio-Fungi Kft. és Mutsy Árpád projektvezető irányításával, valamint a
MATE több intézetének és az ELTE Mikrobiológiai Tanszékének
részvételével egy konzorcium állt össze, amelynek tagjai alap- és
alkalmazott kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket végeztek, összesen
1,015 milliárd forint támogatással - ismertetik a közleményben.
A
kutatás során egyebek mellett meghatározták, melyek azok a
baktériumfajok, amelyek alkalmasak a mikotoxinok mennyiségi bontására,
az ipar oldaláról pedig kidolgoztak egy olyan monitoringrendszert, amely
analitikai mérések alapján jelzi a toxinok koncentrációját, és
útmutatást ad arra, hogyan tehető biztonságossá a gombatermesztés -
ismertette Fodor Péter, a MATE emeritus professzora, a projekt szakmai
vezetője. (F:mti)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése