Az Európai Bizottság engedélyezte a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban - közölte az uniós bizottság pénteken.
A
házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként
engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban
a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben
pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új
élelmiszerként.
A házi tücsök élelmiszerként történő
forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió
égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA)
értékelésében megállapította: e rovarból származó készítmények
meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak,
egészségesek és magas fehérjetartalmúak.
A házi tücsök egészben,
fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai
Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell
ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra -
közölték.
Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a
rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja
az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését. Már emberek
milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és
Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló
táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és
ásványianyag-tartalommal - tették hozzá.
A bizottság korábbi
közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása
környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati
fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt
igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve
üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése