Oldalak

2010. május 6., csütörtök

A tej szerepéről...

Tévhiteink a tejjel kapcsolatban
Tejes nagyhatalom vagyunk, mégis csökken a fogyasztás


Annak ellenére, hogy 68,9 literes évenkénti fogyasztásunkkal mi magyarok még mindig igazi „tej nagyhatalomnak” számítunk, hazánkban az emberiség e több ezer éves tradícionális élelmiszerének fogyasztása az elmúlt 4 évben mégis közel 3%-kal csökkent.

Pedig, ahogy a közel nyolcvanéves mondás tartja: a tej élet, erő és egészség forrása; az emberi szervezet ugyanis a legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. Közismert egészségügyi és élettani előnyei ellenére, a magyar fogyasztók körében számos tévhit él a tejjel kapcsolatban. Ezért a Tetra Pak Hungária Zrt. a GfK Hungária Piackutató Intézet segítségével megvizsgálta ezeket a tévhiteket annak érdekben, hogy azokra az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársaival közösen, megalapozott és hiteles válaszokat adhasson a fogyasztóknak.

Mi magyarok évente mintegy 68,9 liter tejet fogyasztunk, amely mennyiséggel még mindig igazi „tej nagyhatalomnak” számítunk. A Tetra Pak Hungária Zrt. statisztikái szerint, az egy főre vetített tejfogyasztásunk megelőzi például a franciák (57,2 l /fő), az osztrákok (56,7 l / fő) és a hollandok (54,2 l /fő) tejfogyasztását, de messze elmarad az EU legnagyobb fogyasztóinak számító írek (130 l /fő) és finnek (129 l /fő) tejfogyasztásától.

„A 15 évesnél idősebb magyar népesség 84%-a legalább hetente egyszer fogyaszt tejet” – mondta Sánta Zoltán, a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatásvezetője. „Mindössze a megkérdezettek 41%-a fogyaszt naponta tejet, míg 33%-a mindössze hetente többször, 10%-a hetente egyszer, 8%-a havonta 1-2 alkalommal, 5%-a ritkábban, a fennmaradó 4% pedig – allergia vagy más betegség miatt nem ihat, illetve – nem iszik tejet.” – tette hozzá a szakember.

„Pedig a tej jótékony hatással van az egészségre. A táplálkozástudomány egyértelmű álláspontja, hogy a tejre egyértelműen mindenkinek szüksége van. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, mivel a tej proteint, kalciumot, D vitamint és más, az egészségre jótékony anyagokat tartalmaz. Ezért a tejet csak azok nem fogyaszthatják, akik allergiásak a tejfehérjére vagy érzékenyek a tejcukorra“ – mondta Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. A tej nagyon könnyen és jól emészthető táplálék, ezért része különböző diétás terápiáknak is. Ha az egyénnek gondot okoz a tej megemésztése, akkor a bélben lévő, cukorbontó enzimek hiányáról van szó, ami nem általános jelenség, hanem csak az egyén egészségügyi problémája. Ez az úgynevett laktóz intolerancia, ami az európai lakosság 2–10%-nál fordul elő.

A tejnek alacsony a zsírtartalma, zsírsav összetétele pedig kiváló, még lipáz enzim hiányában is hasznosul. A tej zsírtartalma a lefölözés mértékétől függ. A félzsíros tejben például 1,5% a zsírtartalom. Más tejtermékekkel összehasonlítva a tej zsírtartalma elenyésző (pl. a sovány sajtok zsírtartalma 20-30%, a camembert sajté legalább 40%, a félzsíros túróé pedig 11%). A tej koleszterin tartalma arányos a tejzsírtartalmával; 100 ml tej mindössze 10 mg, míg 1 db tojás például 200 mg koleszterint tartalmaz. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma két alma energiatartalmának felel meg!

„Sajnos a tejfogyasztással, a tejek különböző típusaival, illetve a tejek hőkezelési eljárásaival kapcsolatban nagyon sok tévhit él a lakosság körében“ – mondja a dietetikus. „E tévhitek is közrejátszanak abban, hogy a hazai tejfogyasztás az elmúlt 4 évben 3%-kal csökkent, holott a tej azon kevés élelmiszerek egyike, amelynek beltartalmi értéke a nagyüzemi termelés ellenére sem változik és továbbra is az egészséges táplálkozás alappillére, főleg gyermekkorban.” – teszi hozzá a dietetikus.

Tévhit például, hogy:
• a tej túl sok kalóriát tartalmaz (a lakosság 37%-a szerint, további 30% tanácstalan)
Ezzel szemben tény, hogy a tej zsírtartalma a lefölözés mértékétől függ. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma (132 kcal) 2 nagyobb alma (40 dkg) energiatartalmának felel meg.

• a pasztőrözés és UHT kezelés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok (a lakosság 47%-a szerint). – Ezzel szemben tény, hogy a tejet fehérje és ásványi anyag, valamint D-vitamin tartalma miatt fogyasztjuk. A tej vitamin és ásványianyag tartalma a hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, annak hatására a tejből legfeljebb 10% tápanyag vész el.

• a boltban kapható tejet vízzel hígítják (a lakosság 61%-a szerint) – Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet és semmi mást nem tartalmaz. A tej egyes alkotóelemeinek mennyiségét élelmiszernormák írják elő a különböző lefölözési fokozatokra (zsíros 3,5%, félzsíros 1,5 %, zsírszegény 0,5 %).

• a házi, kimért tej a legegészségesebb (a lakosság 82%-a szerint) – Ezzel szemben tény, hogy a házi, kimért tej egészségre káros mikroorganizmusokat (pl: mycobacterium tuberculosis, campilobacter) tartalmazhat, amelyek jelenléte az adott állatállomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén múlik. A bizonytalan háttér miatt igen nagy a fertőzés veszélye, ezért a csomagolt tej biztonságosabb, mint a házi, kimért tej, amelynek hőkezelése szintén javasolt. A tejet az érvényes szigorú normák szerint veszi át és kezeli az ipar, így az teljesen biztonságos, nem tartalmazhat semmilyen veszélyes mikroorganizmust és vegyi anyagot sem.

• az UHT tej tejpor és víz keveréke (a lakosság 55%-a szerint) – Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. A friss tej csak UHT hőkezelésen megy át, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3-6 hónapig) megőrzi a tej minőségét

• a friss tej egészségesebb az UHT tejnél (a lakosság 86%-a szerint) – Ezzel szemben tény, hogy a friss tej és az UHT tej makro és mikro tápanyagtartalma majdnem ugyanaz, a proteinek, vitaminok és ásványi anyagok aránya pedig gyakorlatilag nem különbözik a két hőkezelési eljárással kezelt tej esetében. A hőkezelés nélküli házi, kimért tej kórokozókat, pl. tuberkulózist tartalmazhat. Ezzel szemben az UHT és a pasztőrözött tej garantáltan biztonságos, nem tartalmaz kórokozókat.

• az UHT tej kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a friss tej (a lakosság 70%-a szerint) – Ezzel szemben tény, hogy az UHT módszerű hőkezelés során a tej vitamin-, és ásványi anyag tartalma jóformán változatlan marad. Hőkezeléssel a tejből legfeljebb a hőre érzékeny vitamin tartalom kb.10%-a vész el. A tej makro és mikro tápanyagtartalma majdnem ugyanaz marad, a proteinek, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége pedig majdnem változatlan!

• az UHT tejben több az „E”, azaz a nem természetes anyag (a lakosság 68%-a szerint) –
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagokat. Az aszeptikus kartondobozaba csomagolt UHT tej semmilyen tartósító szert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelésnek (Ultra High Temperature Treated) és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez minden baktériumot kiöl a tejből, és megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.

• az UHT tej tartósítószereket tartalmaz (a lakosság 75%-a szerint) – Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej semmilyen tartósító szert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelés következtében nem tartalmaz baktériumokat, a 6 rétegű kartondoboz pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Emiatt áll el hosszú ideig hűtés nélkül is. Ez a tévhit nagyban köszönhető a „tartós tej“ elnevezésnek, melyből a tartósítószerre asszociálnak a fogyasztók, és nem a tej hosszú ideig való eltarthatóságára. A helyes elnevezés: UHT tej.

„Az aszeptikus csomagolásba töltött tejet akár szobahőmérsékleten is tárolhatjuk. Az aszeptikus csomagolás lényege az, hogy az élelmiszereket – az UHT kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon, steril dobozokba töltik. Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad” – mondta Várallyai István, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketing vezetője.

Habár a Tetra Pak kutatásának a környezetvédelem nem volt tárgya, közkeletű tévhit az is, hogy az aszeptikus, italoskarton csomagolás nem környezetbarát. Ezzel szemben tény, hogy az italos kartondobozok 100%-ban újrahasznosíthatók, minden italos kartondoboz legalább 75%-ban ugyanis jó minőségű papírt tartalmaz, amit világszerte közel 100 papírgyárban lehet újrahasznosítani, míg a dobozok alumínium és polietilén rétegei, szétválasztás után újra felhasználására kerülnek.(Forrás: MTI)

Nincsenek megjegyzések: