Oldalak

2010. február 10., szerda

Borutak

» Dél-Balatoni Borút
Pannónia legszebb tájainak egyike a Dél-Balatoni Borvidék, ahol már a kelták és a rómaiak is szőlőt termesztettek, bort készítettek.
» Mecsekalji Borvidék
A borvidék mintegy 1200 hektár területen, a Mecsek lábánál terül el. A borkultúra meghonosítói a borvidéken minden bizonnyal a rómaiak voltak, ezért bátran állíthatjuk, hogy a szőlőtermesztésnek komoly hagyományi vannak ebben a térségben.
» Mohács - Bóly Térségi Fehérborút
A Mohács - Bóly Térségi Fehérborút a Mecsekaljai történelmi borvidéken Hásságy - Bóly - Mohács és Dunaszekcső között húzódik. E mediterrán jellegű vidéket a domborzati változatosság és a szőlő - bor kultúrához kapcsolódó múltja, jelene, valamint építészeti, történeti, környezeti emlékei kötik egybe.
» Szekszárdi Borvidék
Az 1925 hektáron elterülő Szekszárdi Borvidék Magyarország egyik legősibb bortermelő területe, ahol a szőlőművelés hagyományai a római korig nyúlnak vissza. A borvidék a Szekszárdi dombság legkeletebbre eső keskeny területét foglalja magában, ami Szekszárd, Őcsény, Decs szőlőit jelenti.
» Tolnai borvidék
Pannónia Provincia az I. századtól kezdve fejlett szőlőkultúrával rendelkezett, mindezek ellenére fiatal borvidék, hiszen csak az 1997. évi bortörvényben határoztak létrejöttéről.
» Villány-Siklósi Borvidék
A Villányi-hegység körül elterülő, 1765 hektáros termőterület hazánk legdélebben fekvő borvidéke. Klímáját tekintve szubmediterrán jellegű, a hőmérséklet magasabb az átlagosnál. A hosszabb tenyészidejű fajtáknak kedvez a viszonylag száraz időjárás, a szőlőszemek megfelelő cukortartalmáról pedig a különösen sok napfény gondoskodik.

Nincsenek megjegyzések: