Oldalak

2010. február 16., kedd

Csabai kolbász

A csabai kolbász meghatározott alapanyagokból készült, hivatalosan csak a Békéscsaba és Gyula területén belül előállított, fűszeres, paprikás kolbászféleség. Egy híres hungarikum, jellegzetes háziipari termék Békéscsabáról és környékéről származik. Bel- és külföldön egyaránt nagyon népszerű, ezt segíti a minden évben erre a termékre alapozott Csabai kolbászfesztivál, amely rengeteg látogatót vonz.
A csabai kolbász nem olyan régen kialakult élelmiszer, mindössze az 1890-es évektől számíthatjuk első megjelenését. Egyszerűen azért, mert addig olyan kevés sertést tartottak a csabaiak, ami elégtelen mennyiség volt a disznóvágásokhoz. Csupán a századforduló után találkozunk már a leírásával, mikor is elkezdett híressé válni, terjedni. Ehhez szükségesek voltak a kedvező természeti adottságok, az állattartás kedvező lehetőségei, illetve az itt élő magyar és tót parasztok szokásai. Az első világháború után nyíltak meg az új lehetőségek, mikortól is általánossá vált a hússertés tartása az addigi egyeduralkodó mangalica helyett. A két világháború közt élte első reneszánszát, ebben a korban tett szert országos hírére. A Második világháború után az államosítások után készítése már nem háziipari körülmények között, hanem iparszerűen történt orosházi, gyulai, békéscsabai, illetve budapesti üzemekben.[1] Mindazonáltal a város környékén és a környező falvakban a lakosság mindvégig házi körülmények között készítette. Az 1990-es években kultusza újra feléledt, a Csabai Kolbászklub 1998. január 30-ai megalapítása után minden évben megrendezésre került a kolbászfesztivál, így a hagyományok ápolása és markenting is új lendületet vett. Azóta Magyarország legnagyobb gasztronómiai ünnepévé vált az esemény.

Nincsenek megjegyzések: